default-header
HomeNieuwsEen ICD! Wat nu?

Een ICD! Wat nu?

Behandeling

zondag 12 augustus 2018, door Hartpatiënten Nederland

Daar sta jij dan: jong, in de bloei van het leven, maar met een ICD. Guess what? Het leven gaat door en dankzij jouw ICD leef jij zorgeloos verder. Maar wat is een ICD en wat doet het in jouw lichaam? Young & Yearning vertelt.

De ICD

De ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) is in feite een kleine computer met een batterij, verpakt in een titanium kastje ter grote van een stopwatch. Naast het kastje bestaat de ICD uit geleidingsdraden welke verantwoordelijk zijn voor informatiesignalen van het hart naar de ICD en andersom. De ICD wordt onder de huid geïmplanteerd bij hartpatiënten met levensbedreigende hartritmestoornissen en die kans hebben op een plotselinge hartstilstand. Wanneer zich een hartritmestoornis voordoet, geeft de ICD een elektrische schok af. Door de schok (of meerderen) wordt het normale hartritme hersteld.

ICD, S-ICD en CRT-D

Naast de reguliere ICD, bestaat een S-ICD en CRT-D. De S-ICD (subcutane ICD) heeft dezelfde werking als de ICD, maar in tegenstelling tot de ICD worden bij de S-ICD geen geleidingsdraden in of op het hart geplaatst: de S-ICD wordt onderhuids aan de linkerkant van de borstkas vastgemaakt. De CRT-D (Cardiale resynchronisatietherapie) of biventriculaire ICD, is net zoals de ICD en S-ICD een inwendige defibrillator, maar daarnaast tevens een pacemaker voor hartfalen.

Na een ICD-ingreep

Mede dankzij een ICD, is leven een optie. Dus leef, maar houd rekening met enkele aandachtspunten. Met name na de ICD-implantatie of het vervangen van de batterij, is het belangrijk om het enige tijd rustig aan te doen: de elektroden moeten vastgroeien in het hart. Dus vermijd onder andere armbewegingen boven schouderhoogte en laat zwaar werk achterwegen, maar blijf wel bewegen! Check daarnaast óf en welke sporten jij mag beoefenen en welke elektrische apparatuur van invloed is op jouw ICD.

Leven met een ICD

Eenmaal hersteld? Pak het leven voor zover mogelijk op zoals jij dat gewend bent en laat de ICD niet jouw leven beheersen. Immers, dankzij de ICD hoef jij niet in angst te leven. In principe heb jij er geen omkijken naar, behalve twee keer per jaar wanneer het tijd is voor de controles bij een ICD-technicus en cardioloog. Zij controleren de werking van de ICD, de instellingen en eveneens de levensduur van de batterij.

ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, maar wat betekent het?

Implanteerbare

Implanteerbare is afgeleid van implanteerbaar en staat voor de mogelijkheid om iets in het lichaam te plaatsen.

Cardioverter

Cardioverter staat voor het afgeven van een elektrische prikkel om een afwijkend hartritme om te zetten (converteren) naar een normaal hartritme.

Defibrillator

Een defibrillator produceert een elektrische schok om het normale hartritme op gang te brengen.

Fun facts over het hart

 • Het hart bevindt zich niet links, maar middenin het lichaam achter het borstbeen.
 • Een volwassen hart weegt ruim 300 gram.
 • Het is de hardst werkende spier van het lichaam.
 • En het klopt ongeveer 100.000 keer per dag.
 • Tijdens een gemiddeld mensenleven komt dat neer op 2,5 miljard keer.
 • Over gemiddeld gesproken… het volwassen lichaam bevat 4 tot 6 liter bloed.
 • Het bloed voorziet spieren en organen van zuurstof en voedingsstoffen.
 • Per minuut pompt het hart ruim vijf liter bloed rond.
 • Het hart pompt bloed richting allerlei cellen. Van de 75 triljoen cellen, ontvangt alleen het hoornvlies geen bloed.
 • Alle bloedvaten in het lichaam hebben een lengte van meer dan 100.000 kilometer? Oftewel: 2,5 keer de wereld rond!
 • Zolang het hart van zuurstof wordt voorzien, blijft het hart kloppen. Dus zelfs buiten het lichaam gaat het gerikketik door!
 • Het vrouwenhart is kleiner en lichter dan een mannenhart.
 • Maar het vrouwenhart klopt sneller dan een mannenhart.
 • Zwanger? Ongeveer vier weken na de bevruchting, begint het hart bij een foetus te kloppen.
 • De allereerste implanteerbare pacemaker is in 1958 geïmplanteerd. De ontvanger, Arne Larsson, leefde langer dan de chirurg die de pacemaker had geïmplanteerd. Larsson zelf stierf op 86-jarige leeftijd. Zijn hart was niet de boosdoener, maar een andere ziekte.

voor meer artikelen klik hier

ICD


Geef een reactie


Reacties (2)

 • J.Visser 12 april 2023

  Waarom mag je als je en een ICD en een slaapapneu hebt niet meer als chauffeur werkzaam zijn?
  De behandeling die ik heb heeft mijn apneu onder de gestelde norm van 15 gebracht.