default-header
HomeNieuwsEen herstelde Inschattingsfout

Een herstelde Inschattingsfout

Columns

dinsdag 12 april 2011, door Hartpatiënten Nederland

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Edith Schippers (VVD), heeft een hardnekkige taxatiefout van haar ambtsvoorganger Ab Klink (CDA) hersteld.

De bewindsvrouw acht het van het grootste belang dat er voor patiënten met hartklepproblemen een ruimschoots aanbod dient te zijn van gespecialiseerde behandelcentra. Schippers vindt dat hartklepingrepen via een lieskatheter in totaal elf instellingen moeten kunnen worden uitgevoerd. Deze elf krijgen nu hun felbegeerde vergunning.

Zij tikt daarmee in wezen zowel haar voorganger als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) keihard op hun vingers. Beiden vonden zes hartklepziekenhuizen voldoende en wezen vijf aanvragers de deur. Schippers dus niet. Zij haalt de afgewezen centra weer binnen. Dat siert haar. Een ruime dekking over het land scheelt mensen met een hartklepprobleem veel gedoe met het reizen. Nu zal er redelijk dicht in de buurt een goed behandelcentrum zijn. Met dank aan ministers Schippers!

Hartpatiënten Nederland heeft de indruk dat mevrouw Schippers de belangen van de patiënten duidelijk heeft laten meewegen. Volgens berekeningen zouden per jaar in Nederland ten minste 550 van dergelijke ‘hartklep via de liesingrepen’ nodig zijn.

Edith Schippers vindt dat er in elk aangewezen ziekenhuis ieder jaar ten minste vijftig klepoperaties moeten worden uitgevoerd..

De eerdere protesten tegen het besluit van minister Ab Klink en ‘zijn’ inspectie waren fel. Onder meer van de zijde van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Dat voerde verschillende juridische procedures tegen het besluit van de toenmalige bewindsman. Het Catharina was overigens het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze specifieke operatietechniek introduceerde. Met medisch gezien goede en alleszins verdedigbare resultaten. Die presenteerde het ziekenhuis vorig jaar ook tijdens een internationaal symposium.

Het was derhalve een buitengewoon laakbaar besluit van de inspectie om juíst het Eindhovense hospitaal geen vergunning te verlenen, op grond van een bijna lachwekkend maar uiterst  zwak argument dat dit centrum ‘te weinig ervaring had met deze techniek’.

De nieuwe minister heeft goed geluisterd naar álle bezwaren en is gevoelig gebleken voor de argumenten. Ook het Universitair Medisch Centrum Nijmegen/St. Radboud, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, en de universiteitsziekenhuizen van Groningen en Utrecht, alsmede het Medisch Centrum Leeuwarden krijgen nu de zegen van Schippers. Ze mogen allemaal doorgaan met waar ze al geruime tijd mee bezig waren en ruimschoots ervaring in hadden: hartklepoperaties via de lies.

Complimenten dus voor deze liberale minister. Jammer alleen dat ze het (nog) niet heeft aangedurfd om de al jaren bevroren Wet op de Orgaandonatie te veranderen. Dát is echt een gemiste kans.

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie