default-header
HomeNieuwsEchinacea purpurea remt Mexicaanse griepvirus in vitro

Echinacea purpurea remt Mexicaanse griepvirus in vitro

donderdag 26 november 2009, door Hartpatiënten Nederland

Door een internationale groep onderzoekers is middels in vitro-onderzoek (reageerbuis) aangetoond dat Echinacea purpurea directe antivirale effecten heeft tegen klinisch belangrijke influenzavirussen,

waaronder de pathogenen van de Mexicaanse griep (nieuwe influenza H1N1) [1].

Ook na herhaalde behandeling van het influenzavirus met het extract van verse Echinacea werden geen tekenen van resistentie waargenomen. Daarnaast wisten de wetenschappers essentiële elementen van de moleculaire werkingsmechanismen van de remming aan het licht te brengen. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Virology Journal.

In een standaard infectiemodel met nierepitheelcellen werden vijf relevante influenza A-stammen, die mogelijk tot een pandemie kunnen leiden, getest: H3N2, H5N1, H7N7 (vogelgriep) en H1N1 (Mexicaanse griep). Er werd een gestandaardiseerd alcoholextract van vers Echinacea purpurea-kruid (95%) en -wortel (5%) gebruikt (L.) MOENCH (Echinaforce®, A. Vogel Biohorma BV, Elburg). Bij doseringen van 1,6 ?g/ml en hoger remde het Echinacea-extract de infectiviteit van alle onderzochte influenzavirussen, inclusief de pathogenen van de huidige grieppandemie, met ruim 99%. Dit effect werkt ook bereikt met zeer hoge virusconcentraties.

Behandeling met Echinacea leidde in geen van de gevallen tot virale resistentie, zelfs niet na meerdere behandelingscycli. Ook influenzastammen die resistent waren tegen de conventionele antivirale stof oseltamivir, werden voor 99,9% geremd door het Echinacea-extract.

Verdere in vitro-testen toonden aan dat substanties van Echinacea het virale hemagglutinine direct veranderden en daarmee de virale infectiviteit blokkeerden. De mogelijke virusremming met het Echinacea-extract is sterker naarmate de virussen er eerder mee behandeld worden.

In vitro resultaten zijn niet zonder meer geldig voor de situatie in het menselijk lichaam (in vivo). Het klinische belang van vers Echinacea-extract bij de behandeling van pandemische influenza moet daarom in vivo worden opgehelderd met nadere onderzoeken. De auteurs van de aangeboden studie zijn van mening dat Echinaforce®, als standaard preparaat, een nuttige, gemakkelijk verkrijgbare, goedkope en bovendien klinisch relevante aanvulling is op de standaardmaatregelen voor griepbestrijding.

Bron: Biohorma


Geef een reactie