default-header
HomeNieuwsDrie glazen melk per dag…

Drie glazen melk per dag…

woensdag 1 december 2010, door Hartpatiënten Nederland

WAGENINGEN – Tekenfilm-adviezen van eind jaren zestig over het gewenste melkgebruik per kind blijken actueler dan ooit en bovendien nog altijd wetenschappelijk verantwoord.

WAGENINGEN – Tekenfilm-adviezen van eind jaren zestig over het gewenste melkgebruik per kind blijken actueler dan ooit en bovendien nog altijd wetenschappelijk verantwoord.

In een zeer eenvoudig maar doeltreffend tekenfilmpje van de Nederlandse melkindustrie uit 1968 – welhaast het Stenen Tijdperk van de Voedingsleer – ving het toen populaire stripfiguurtje ’Joris Driepinter’ met een lasso een heuse boef die zojuist een bank had beroofd. De schavuit met cowboyhoed op ging er op een paard vandoor met een zak geld van 100.000 gulden. Het stond er ook op gedrukt…

Driepinter achterhaalde de schavuit met een lang sterk touw die hij omzijn schouders wierp, waarna hem door omstanders de vraag werd gesteld: ’Joris, hoe hem je hem dat geflikt?’ En dan volgt het antwoord van onze held: ’Och moet ’t, drie glazen melk per dag dat doet ’t…!’

Gedateerd of niet, de boodschap in deze melkpromo is gelijk gebleven. Want nieuw wetenschappelijk onderzoek door de Wageningen Universiteit geeft aan dat ’het drinken van drie glazen melk per dag’ het risico op het (later) ontwikkelen van hart- en vaatziekten met 18 procent verlaagt. Deze aardige resultaten werden vorige week gepresenteerd tijdens een congres in Ede van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). We berichtten al eerder over het congres.

Volgens dr. Sabita Soedamah-Muthu die de studie leidde, bevatte de literatuur over het thema ’melk versus hart en bloedvaten’ nogal wat tegenstrijdige resultaten. ,,Soms was er een gunstige relatie met hart- en vaatziekten, soms een negatief of helemaal geen verband.”

 

Lees verder op Hartpatienten.nl

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie