default-header
HomeNieuwsDrank

Drank

Columns

dinsdag 12 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Wat is het nou? Mag je nu wel of niet drinken als hartpatiënt of lijder aan suikerziekte? Volgens het allerlaatste wetenschappelijke onderzoek niet. We publiceren over het onderzoek in dit magazine in de rubriek Openhartig. En dat onderzoek zegt: drinken is slecht voor hart- en bloedvaten. Altijd. Ook als je maar één glaasje drinkt.

Het lijkt wel of we steeds minder mogen. En dat allemaal voor onze gezondheid.  Niet iedereen heeft daar begrip voor. Ik behoor tot een van die mensen. Kijk. Stoppen met roken, dat vind ik logisch.

Maar ik moet als suikerpatiënt ook het gebak laten staan. Dat gaat me een stuk moeilijker af. Oké, de progrestaart met veel slagroom – ooit mijn lievelingsgerecht, ingenomen tijdens het jaarlijks terugkerende verjaarsceremoniëel – die laat ik maar beter achterwege. Maar een glaasje bier ook links laten liggen, dan slik ik wel even. En ik ben echt geen alcoholist. Eerder een gezelligheidsdrinker. Nu en dan een glaasje. U kent dat wel.

Ik heb nooit een kwade dronk gehad. Integendeel. Bier maakt me vrolijker en gezelliger. Anderen kennen me dan als aangenaam gezelschap. Iemand die ze graag in hun midden hebben. Als ik beleefd het bier moet afslaan en een glaasje water naar binnen moet wurgen, vrees ik minder gezelligheid en vrolijkheid.

Eerlijk gezegd heb ik voor wat extra vrolijke gezelligheid best wel een paar jaartjes van mijn leven over. Wat heb ik eraan om vijf jaar langer een saai en droog leven te mogen leiden, of zal ik lijden opschrijven? Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.

Wie echter het recente wetenschappelijk onderzoek goed leest, kan gerustgesteld zijn: daarin staat dat je beter niks kunt drinken om (nog) ouder te worden. Maar het onderzoek houdt het daarbij. En voegt hieraan hooguit toe: ga nooit meer beweren dat alcohol goed is voor je gezondheid. Want dat is dus niet waar.

Maar voor mensen zoals ik, die de prijs willen betalen, is dat geen probleem. Ik wil geen honderd worden. Dan ken ik niemand meer. Ietsje eerder mijn vrienden en geliefden in de hemel opzoeken, is een veel leuker vooruitzicht!

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie