default-header
HomeNieuwsDotteren met medicijn net zo effectief

Dotteren met medicijn net zo effectief

vrijdag 11 november 2016, door Hartpatiënten Nederland

Bij patiënten met een verstopping van de linkerkransslagader is een openhartoperatie het meest aanbevolen.

Bij patiënten met een verstopping van de linkerkransslagader is een openhartoperatie het meest aanbevolen. Uit onderzoek blijkt dat zij net zo goed af zijn met de plaatsing van een medicijnafgevende stent.
 
Prof. Pieter Kappetein van het Erasmus MC presenteerde de uitkomsten van het onderzoek op een congres in Washington (VS).
 
Plaques
 
De coronaire bypassoperatie is lang beschouwd als de enige behandeling voor patiënten met verstopping van de linkerkransslagader (LMCAD). Wanneer deze verstopt raakt met plaques, krijgt de patiënt een groot hartinfarct met vaak fatale afloop. 
 
Lies
 
Met een katheter die door een kleine opening in een bloedvat in de lies of de arm wordt ingebracht, kunnen stents worden geplaatst in de aangetaste slagader. Deze stents geven gedurende langere tijd een medicijn af, waardoor het dichtslibben van de ader wordt voorkomen.
 
Gerust
 
Kappetein: "Patiënten met een milde of matige aantasting van de linkerkransslagader die liever een zogenaamde minimaal invasieve behandeling willen, kunnen nu gerust zijn dat een stent net zo effectief is als een bypass-operatie. De stentplaatsing kan zelfs iets veiliger zijn." Een dotteringreep is minder belastend en kent een kortere herstelduur dan een openhartoperatie. 
 

Geef een reactie