default-header
HomeNieuwsDoorbraak in preventie van wondinfectie na operatie

Doorbraak in preventie van wondinfectie na operatie

maandag 11 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland


Risico op infectie in ziekenhuis met
Staphylococcus aureus kan met 60% omlaag door screening bij opname

Risico op infectie in ziekenhuis met Staphylococcus aureus kan met 60% omlaag door screening bij opname

Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC publiceren vandaag een belangrijke studie in het wetenschappelijk tijdschrift “the New England Journal of Medicine”. De onderzoekers tonen aan dat het risico op een ziekenhuisinfectie met Staphylococcus aureus met 60% verlaagd kan worden. Dit resultaat wordt bereikt door patiënten bij opname te controleren op neusdragerschap met deze bacterie en ze direct te behandelen voor hun dragerschap als de bacterie is gevonden. De studie is een samenwerking met het Amphia Ziekenhuis te Breda, het UMC Utrecht, het VuMC Amsterdam en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis/St. Maartenskliniek in Nijmegen.

Een op de drie mensen draagt van nature Staphylococcus aureus bij zich in de neus en op de huid. Bij verwondingen kan S.aureus binnendringen en ernstige infecties veroorzaken. Verreweg de meeste S. aureus infecties worden veroorzaakt door de bacterie die mensen zelf al bij zich droegen voordat zij ziek werden. Dragers van S.aureus hebben dus een verhoogd risico op infecties met deze bacteriesoort.

Dit geldt ook voor ziekenhuisinfecties met S.aureus. De bacterie veroorzaakt 10-15 % van alle ziekenhuisinfecties. Dat zijn ongeveer 15 à 20 duizend infecties per jaar in Nederlandse ziekenhuizen. Dit betreft voornamelijk wondinfecties na operatie en bloedbaaninfecties bij intraveneuze katheters. Het tijdelijk weghalen van deze bacterie op een tijdstip dat er een verhoogde kans is op S.aureus infecties, vooral tijdens een ziekenhuisopname, beschermt deze patiënten tegen “zelf-infectie” met S.aureus. In totaal werden 917 S.aureus neusdragers opgespoord en in het onderzoek betrokken. Zij werden behandeld met een antibioticazalf in de neus en gewassen met een desinfecterende zeep, of zij kregen een placebo voor beide middelen. Het bleek dat in de groep die met de werkzame middelen was behandeld het risico op ziekenhuisinfecties met S. aureus met 60% afnam. Het preventieve effect was het sterkst bij postoperatieve wondinfecties met S. aureus. Met name de ernstigste vormen van S.aureus wondinfecties werden voorkomen met deze methode. Bij die vormen werd een reductie van 80% gehaald.

Universele screening en eliminatie van S.aureus dragerschap bij opname van patiënten in het ziekenhuis, vooral als zij risicovolle ingrepen moeten ondergaan, zal duizenden ziekenhuisinfecties met deze bacteriesoort kunnen voorkomen.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zie www.nfu.nl

Bron: Erasmus MC


Geef een reactie