default-header
HomeNieuwsDonorwet aangenomen!

Donorwet aangenomen!

dinsdag 13 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

De Eerste Kamer heeft dinsdag de nieuwe donorwet aangenomen. Dat betekent dat iedereen voortaan donor is. Hartpatiënten Nederland ziet daarmee een grote wens in vervulling gaan!

De Eerste Kamer heeft dinsdag de nieuwe donorwet aangenomen. Dat betekent dat iedereen voortaan donor is. Hartpatiënten Nederland ziet daarmee een grote wens in vervulling gaan!

Iedereen is vanaf 2020 orgaandonor, tenzij hij of zij daar bezwaar tegen maakt. Toch hebben nabestaanden het laatste woord. Dat betekent dat een arts nooit zonder toestemming van de nabestaanden een orgaan mag wegnemen bij een patiënt die hersendood is.

De donorwet moet een einde maken aan de lange wachtlijsten voor mensen die op een nieuw orgaan wachten.

Volgens NRC sterven jaarlijks zo’n 140 mensen die op een wachtlijst staan voor een nieuw orgaan. Daaraan moet dus nu een einde komen.

Hartpatiënten Nederland is zeer verheugd met de nieuwe wet. ,,We hebben ons hiervoor jarenlang ingespannen’’, zegt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland. ,,We zien onze inspanningen nu beloond. Talloze hartpatiënten hebben uitgezien naar deze nieuwe donorwet. Voor alle hartpatiënten die nu vaak langer dan drie jaar op een wachtlijst staan, gloort hoop op een snellere operatie. We zijn echt heel erg blij!’’

Op dit moment heeft zo’n veertig procent van de Nederlanders zich laten registreren in het donorregister. Van hen wil iets meer dan de helft donor zijn. De anderen niet, of ze laten het aan de nabestaanden over.

De nieuwe manier van doneren treedt pas vanaf de zomer van 2020 in werking, laat het ministerie van Volksgezondheid aan het ANP weten. Voor het zover is komt er een brede voorlichtingscampagne. Ook moeten computersystemen worden aangepast. Dat is nodig om een nieuwe registratie van ,,geen bezwaar’’ mogelijk te maken.


Geef een reactie