
Doneren op maat
woensdag 20 april 2011, door Hartpatiënten Nederland
Vaste afschrijving
Marjan maakt al jaren af en toe een bedrag over naar de Stichting Hartpatiënten. Meestal komt het neer op zo’n 200 euro per jaar. Tot haar boekhouder haar er op wijst dat dit een stuk voordeliger kan. Hij adviseert haar om haar giften voortaan in de vorm van een lijfrente over te maken. Op deze manier zijn ze volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, zonder drempel.
Marjan moet dan wel minstens vijf jaar lang een vast bedrag per jaar doneren. Ze besluit het advies op te volgen en laat bij de notaris een schenkingsakte opstellen voor een donatie 200 euro per jaar. Haar inkomen bedraagt 35.000 euro per jaar. Door haar donaties onder te brengen in een lijfrente, krijgt ze dus voortaan 84 euro per jaar (42 procent van 200 euro) terug bij haar belastingaangifte. Netto doneert ze dus nog slechts 116 euro per jaar.
Stel dat Marjan netto gewoon 200 euro wil blijven doneren – dat is ze immers toch gewend in haar uitgavenpatroon – dan kan ze besluiten een lijfrentedonatie te doen van maar liefst 345 euro per jaar. Immers, 42 procent van 345 euro is afgerond 145 euro.
Tip:
vergelijk notaristarieven op notaristarieven.nl
Af en toe een bedrag
Peter heeft een eigen bedrijf, met wisselende inkomsten. Draait hij een goed jaar, dan draagt hij graag financieel een steentje bij aan het werk van Stichting Hartpatiënten. Maar er zijn ook jaren dat het minder goed uitkomt. Hij wil zich dus liever niet voor een paar jaar vastleggen. Toch is het slim als ook hij zijn donaties rekening houdt met de fiscus.
Ook een incidentele gift is namelijk, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het totale bedrag dat hij aan goede doelen overmaakt, moet dan wel boven de drempel van 1 procent van het gezamenlijke inkomen van Peter en zijn eventuele partner uitkomen. Het gedoneerde bedrag boven die 1 procent mag hij aftrekken, tot aan een maximum van 10 procent van het gezamenlijke inkomen.
In 2010 hebben Peter en zijn vrouw samen 50.000 euro verdiend. Ze hebben in datzelfde jaar 400 euro gedoneerd aan de Stichting Hartpatiënten. Verder hebben ze geen donaties gedaan. Dit bedrag is niet aftrekbaar, want ze komen niet boven de drempel van 500 euro (1 procent van 50.000 euro).
Wat Peter zou kunnen overwegen, is om eind 2010 alvast zijn donatie voor 2011 te doen. Hij neemt dan wel de gok dat hij in 2011 een goed jaar draait en het geld dus kan missen. Stel dat hij voor de jaarultimo van 2010 nog 400 euro doneert, waardoor het totaal uitkomt op 800 euro. In dat geval mag hij 300 euro opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. De fiscus ‘betaalt’ dan dus 42 procent over het deel boven de 500 euro, waardoor Peter 126 euro terugkrijgt.
Tip:
Donaties zijn alleen aftrekbaar als het goede doel een ‘algemeen nut beogende instelling’ (ANBI) is. Dit kunt u controleren op www.belastingdienst.nl/giften. Stichting Hartpatiënten Nederland is een ANBI. Op www.belastingdienst.nl/reken/giften kunt u testen of u uw giften kunt aftrekken.
Een bedrag nalaten
Karel is gepensioneerd en behoorlijk vermogend. Zijn kinderen hebben het financieel ook prima voor elkaar. Die kunnen straks best een deel van zijn erfenis missen, zo redeneert Karel. Hij besluit daarom om in zijn testament vast te leggen dat hij 100.000 euro nalaat aan de Stichting Hartpatiënten Nederland.
Die hoeft daar geen successierechten over af te dragen aan de fiscus, want daar zijn goede doelen voor vrijgesteld, mits ze onder de ANBI-regeling vallen. Het volledige bedrag komt dus terecht bij de Stichting Hartpatiënten.
Geef een reactie
Klik hier om je antwoord te annuleren.
Meer nieuws

Doneer nu en help hartpatiënten in Nederland
Elke gift is goud waard