default-header
HomeNieuwsDeugen mijn medicijnen wel?

Deugen mijn medicijnen wel?

woensdag 13 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Weten we wel wat we slikken? Die vraag stelt de Britse hoogleraar psychiatrie David Healey zich hardop.

Weten we wel wat we slikken? Die vraag stelt de Britse hoogleraar psychiatrie David Healey zich hardop. Hij bespreekt woensdag voor de Universiteit Maastricht de gevaren van medicijnen, die helaas meestal onbekend zijn.

,,De informatie aan medicijnen in wetenschappelijke artikelen vormt op dit moment het grootste pakket aan nepnieuws van de wereld’’, liet hij zich ontvallen tijdens een interview met dgablad Trouw op 12 maart.

Als een medicijn wordt voorgeschreven, wil je ook weten hoe groot de daaraan verbonden risico’s zijn. En juist de informatie over de werking van medicijnen en hun bijwerkingen rammelt van alle kanten, aldus Healey. ,,Een groot deel van de recente medicijnen doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed, maar we weten het niet’’, weet Healey in zijn gesprek met Trouw. ,,Aanwijzingen dat een geneesmiddel niet werkt of zelfs gevaarlijk is, worden verzwegen.’’

Dertig jaar geleden slikten we gemiddeld een pil per dag. Nu zijn dat er voor 45-plussers zeker drie. Bij 65-plussers zelfs vijf of meer. Maar de levensverwachting daalt desondanks, zegt Healey. ,,Volgens mij komt dat door het medicijngebruik.’’. Er moet iets veranderen, vindt hij.


Geef een reactie