default-header
HomeNieuwsDeel griepvaccin verkocht en levering GSK gereduceerd

Deel griepvaccin verkocht en levering GSK gereduceerd

zondag 16 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Onderhandelingen met GSK (GlaxoSmithKline) hebben geleid tot een reductie van de aankoop en levering van het griepvaccin. Van de 9 miljoen bestelde vaccins zijn er 6 miljoen geleverd.

De overige 3 miljoen worden niet meer geleverd. In totaal zijn 257.000 vaccins doorverkocht aan andere landen. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Onderhandelingen met GSK (GlaxoSmithKline) hebben geleid tot een reductie van de aankoop en levering van het griepvaccin. Van de 9 miljoen bestelde vaccins zijn er 6 miljoen geleverd. De overige 3 miljoen worden niet meer geleverd. In totaal zijn 257.000 vaccins doorverkocht aan andere landen. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

In juni vorig jaar bestelde de minister 34 miljoen vaccins voor de Nieuwe Influenza A (H1N1). Dit besluit werd genomen mede op basis van het advies van de Gezondheidsraad van 8 mei 2009. Uiteindelijk is besloten een deel van de bevolking te vaccineren, met name die groepen waarvoor dat op medische gronden noodzakelijk was. Bijna 11 miljoen vaccins zijn gedistribueerd voor vaccinatie. Verder houdt de minister een strategische voorraad aan van 2,2 miljoen vaccins. Besloten is de overgebleven vaccins te verkopen aan andere landen en in te zetten op reductie van nog te leveren vaccins.

Vanaf half november is minister Klink dan ook onderhandelingen gestart met Novartis en GSK om een deel van de levering van vaccins af te bestellen. Novartis was hier niet toe bereid. GSK heeft de order gereduceerd met 30 procent. Met deze reductie is een bedrag van € 21 miljoen gemoeid.

In totaal zijn 257.000 vaccins verkocht aan andere landen: Estland (100.000), Macedonië (80.000), Suriname (50.000) en Lithouwen (27.000). Geïnteresseerde landen worden nog steeds actief benaderd maar de verwachting is niet dat er nog grote hoeveelheden vaccin worden verkocht.


Geef een reactie