default-header
HomeNieuwsCurcumin goed voor de bloedvaten

Curcumin goed voor de bloedvaten

maandag 18 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland


Een
hoog bloedsuikergehalte veroorzaakt oxidatieve stress die leidt tot endotheeldysfunctie – slecht werkende bloedvaten dat kan leiden tot hoge bloeddruk en atherosclerose.

Een hoog bloedsuikergehalte veroorzaakt oxidatieve stress die leidt tot endotheeldysfunctie – slecht werkende bloedvaten dat kan leiden tot hoge bloeddruk en atherosclerose.

Endotheeldysfunctie gaat ook gepaard met een verhoging van een aantal ontstekingsstoffen in het bloed. Minder eten en meer bewegen hebben een gunstig effect op het bloedsuikergehalte en op de werking van de bloedvaten (endotheelfunctie). Ook is aangetoond dat antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur, coënzyme Q10 en groene thee endotheeldysfunctie verminderen. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicijnen zoals ACE en angiotensin 2 remmers (tegen hoge bloeddruk) en van atorvastatine (merknaam Lipitor, een statine).
Onder diabetici bij wie endotheeldysfunctie was aangetoond werd een vergelijkend onderzoek uitgevoerd om te zien of curcumin (de werkzame bestanddelen uit het kruid kurkuma) ook een gunstig effect heeft op de bloedvaten. De 72 personen werden in drie groepen verdeeld.

Lees verder op Vita-info.nl


Geef een reactie