default-header
HomeNieuwsColeslaw, maar dan niet uit Amerika

Coleslaw, maar dan niet uit Amerika

woensdag 22 augustus 2018, door Hartpatiënten Nederland

In Amerika ontbreekt de coleslaw bij geen enkele barbecue.

In Amerika ontbreekt de coleslaw bij geen enkele barbecue. Toch is deze salade van oorsprong geen Amerikaans recept. Het is afkomstig uit de Centraal-Europese keukens. In Polen en Duitsland staat dit frisse bijgerecht bijvoorbeeld ook vaak op het menu. Immigranten brachten het recept in de 18e eeuw naar Amerika en het is daar sindsdien populair.
 
Serveer coleslaw eens, net zoals de Amerikanen, bij de barbecue. Maar de salade is ook lekker als bijgerecht bij gebakken aardappeltjes en een stukje vlees, en niet te versmaden op een volkoren boterham met kaas.
 

Koolsla

 
Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: minimaal 1 uur
 
500 g witte kool
4 bospenen
50 g radijs
4 el halfvolle mayonaise
2 el magere yoghurt
½ el witte wijnazijn
1 tl mosterd
Peper
2 el fijngehakte platte peterselie
 
Snij de kool in heel dunne reepjes. Dit gaat bijvoorbeeld goed met een mandoline of keukenmachine. Was en rasp de bospenen en snij de radijs in flinterdunne plakjes of reepjes. Maak een dressing van de halfvolle mayonaise, yoghurt, azijn, mosterd en peper. Meng de groenten met de dressing en zet de salade minstens een uur in de koelkast. Het is nog lekkerder om de coleslaw een dag van te voren te maken. De smaken hebben dan de tijd om lekker in te trekken. Bestrooi vlak voor serveren met de fijngehakte peterselie
 

Tips: 

 
maak de salade eens met spitskool in plaats van witte kool. De coleslaw is dan net wat zachter van smaak.
eventueel kunt u een drupje honing toevoegen als u de dressing net te zuur vindt.
 

Bevat per persoon: 

 
545 kJ (130 kcal)
3 g eiwit
8 g vet, waarvan 1 g verzadigd vet
9 g koolhydraten, waarvan 8 g suikers
 
Dit recept verscheen eerder in HartbrugReizen 2018-04

Geef een reactie