default-header
HomeNieuwsCholesterolrijke voeding oorzaak leverontsteking

Cholesterolrijke voeding oorzaak leverontsteking

woensdag 10 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Het mechanisme achter leverontsteking bij mensen met overgewicht is tot op heden nog niet volledig ontrafeld. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht publiceren vandaag in het tijdschrift Gastroenterology een artikel waaruit blijkt

dat cholesterol een belangrijke rol speelt bij deze leverontstekingen. De rol van cholesterol wordt tot nu toe ondergewaardeerd door artsen. De verhoogde cholesterolwaarden in het bloed zijn dus niet alleen schadelijk voor hart-en vaatziekten zoals reeds bekend is, maar ook voor ontsteking in een vette lever.

Overgewicht verhoogt de kans op ‘metabool syndroom’, met als gevolg bijvoorbeeld verhoogde vet- en suikerspiegels in het bloed, verhoogde bloeddruk en ook een toename van ontstekingsfactoren. Dit heeft een verslechterde vaatfunctie tot gevolg, wat leidt tot ernstige aderverkalking, hartaanvallen, beroertes en benauwdheid op de borst. Inmiddels is duidelijk dat ontstekingsfactoren een cruciale oorzaak zijn van verslechterde vaatfunctie. Bij overwicht blijken deze ontstekingfactoren ondermeer in het vetweefsel geproduceerd te worden, door de zogenaamde ‘macrofagen’. Deze cellen circuleren als wittebloedcellen door het lichaam en komen in actie wanneer er schade is op te ruimen. Bij mensen met overgewicht is dat in het vetweefsel.

[ Daarmee neemt het risico op verdere complicaties sterk toe ]

De onderzoeksgroep van moleculair geneticus Ronit  Shiri-Sverdlov aan de Universiteit Maastricht ontdekte eerder al dat een vergelijkbaar proces zich in de lever afspeelt. Mensen met overgewicht hebben meestal ook een vette lever. Dit is in principe niet schadelijk, maar er is een behoorlijke kans dat zich in de vette lever ontstekingsprocessen gaan ontwikkelen. Daarmee neemt het risico op verdere complicaties, zoals diabetes en uiteindelijk hart- en vaatziekten sterk toe.

Lees verder op Hartpatienten.nl


Geef een reactie