default-header
HomeNieuwsCatharina Ziekenhuis sluit uniek contract met CZ voor hartpatiënten: kwaliteit van zorg wordt leidend

Catharina Ziekenhuis sluit uniek contract met CZ voor hartpatiënten: kwaliteit van zorg wordt leidend

zaterdag 28 november 2015, door Hartpatiënten Nederland

Het Catharina Ziekenhuis heeft met zorgverzekeraar CZ een contract gesloten waarbij geleverde kwaliteit van zorg leidend is.

Het Catharina Ziekenhuis heeft met zorgverzekeraar CZ een contract gesloten waarbij geleverde kwaliteit van zorg leidend is. Beide partijen hebben een methode ontwikkeld die meet of de kwaliteit van zorg in het ziekenhuis is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. Kwalitatief goede zorg wordt extra beloond door de zorgverzekeraar. Presteert het ziekenhuis minder goed dan wordt het gekort.
De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Het contract dat nu gesloten is gaat over behandelingen aan het hart. Het Catharina Ziekenhuis wil in de toekomst met alle zorgverzekeraars dergelijke contracten afsluiten.

Value based healthcare

“Dit contract is uniek in Nederland,” aldus Lukas Dekker, cardioloog in het Catharina Ziekenhuis. “Kwaliteitsverbeteringen worden gestimuleerd en beloond. CZ vergoedt op basis van behandeluitkomsten in plaats van het aantal verrichtingen. Een goede ontwikkeling voor onze patiënten om zo de zorg naar een nog hoger niveau te krijgen.” CZ-bestuurder Wim van der Meeren ziet in de zogenoemde value based healthcare de toekomst: “Ziekenhuizen worden nu betaald voor de hoevéélheid zorg die ze leveren. Maar dat moet anders. Als het aan ons ligt krijgen ze straks geld voor de kwaliteit die zij leveren. Dat is een beter en logischer vertrekpunt.”

Bron: Catharina ziekenhuis

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie