default-header
HomeNieuwsCardioThuis geeft veiliger gevoel

CardioThuis geeft veiliger gevoel

dinsdag 19 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Meneer Foederer heeft last van hartfalen, een ernstige aandoening waarbij de pompfunctie van het hart steeds verder afneemt.

Meneer Foederer heeft last van hartfalen, een ernstige aandoening waarbij de pompfunctie van het hart steeds verder afneemt. Als een van de eerste patiënten in het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis en in de regio wordt hij nu thuis in de gaten gehouden via CardioThuis. De arts of verpleegkundige ziet alle meetresultaten en kan snel ingrijpen als een situatie wijzigt.
 
 

Meneer Foederer stuurt meetresultaten via de iPad naar verpleegkundige Arjan ten Hoonte

 
In Nederland zijn er zo'n 150.000 hartfalenpatiënten. Er zijn veel aandoeningen die hartfalen kunnen veroorzaken: een hartinfarct, hoge bloeddruk, ritmestoornissen, hartspieraandoening, hartklepaandoening, ontsteking van de hartspier of een aangeboren hartafwijking. "Hoewel de medicatie steeds verder verbetert, is de aandoening vooralsnog helaas niet te genezen", legt cardioloog Ivo van der Bilt uit. "De helft van deze patiënten heeft na de diagnose een levensverwachting van 5 jaar. Het gaat dus om een ernstige aandoening die een goede begeleiding van de patiënt en familie vraagt. Het Haga Hartcentrum heeft hiervoor een hartfalenpoli met gespecialiseerde verpleegkundigen. Op de hartfalenpoli zijn wij onlangs gestart met het project CardioThuis."
 

Meer metingen, minder ziekenhuisbezoek

 
"De patiënten in het project CardioThuis worden door ons nu vaker gemonitord, terwijl ze toch minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen", vertelt hartfalenverpleegkundige Arjan te Hoonte. "Zij krijgen gedurende 6 maanden een iPad, een draadloze bloeddrukmeter en een weegschaal. De apparatuur wordt door leverancier FocusCura bij de patiënt thuis geleverd en geïnstalleerd. Thuis meet de patiënt 2x per week zijn gewicht en bloeddruk. De uitkomsten worden via een app naar ons toegestuurd en wij beoordelen deze direct. Regelmatig vragen wij aan de patiënt om ook een vragenlijst in te vullen. Die vragen gaan over kortademigheid en over vermoeidheid tijdens de metingen. Dit helpt bij de beoordeling van de meetwaarden. We kunnen nu – naast de controleafspraken in het ziekenhuis – ook op afstand blijven monitoren hoe het met de patiënt gaat, medicatie bijstellen of andere adviezen geven. Zo nodig hebben wij via de iPad beeldcontact met de patiënt."
 
Arjan is erg enthousiast over deze ontwikkeling, omdat het de hartfalenpatiënt helpt aan een gevoel van veiligheid en de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft.  "We vragen ook naar de tevredenheid, zodat de kwaliteit van leven zichtbaar wordt. Het geeft ons veel informatie voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee kunnen we beleid aanpassen en deze doelmatig blijven inzetten."
 

Zekerder en veiliger

 
Meneer Foederer voelt zich prettig bij de monitoring thuis. "Ik hoef minder vaak naar het ziekenhuis. En als er iets raars is, kan ik gelijk aan de bel trekken. Via de iPad kan ik beeldbellen met de verpleegkundige. En de verpleegkundige heeft mij ook al een keer gebeld toen mijn gewicht opeens omhoog gegaan was. Toen wilde hij weten of ik ook vocht vasthield rond mijn enkels. Ik word nu, op afstand, goed in de gaten gehouden."
 

E-health in de zorg is niet meer weg te denken

 
Ivo van der Bilt vindt deze vorm van e-health een waardevolle aanvulling in de zorg. "We maken in de zorg steeds vaker gebruik van innovatieve e-healthmogelijkheden als onderdeel van het zorgproces. Dankzij CardioThuis kunnen deze kwetsbare patiënten zo lang mogelijk zelfstandig thuis leven. We kunnen de patiënt geruststellen op afstand, maar ook sneller ingrijpen als de situatie verslechtert. Met medicatieaanpassing bijvoorbeeld kan je een bezoek aan de Spoedeisende Hulp en een opname voorkomen. Voor de patiënt is dat een geruststellende gedachte."
 
Bron: Haga ziekenhuis  

Geef een reactie