default-header
HomeNieuwsCardiologieleiders van de toekomst worden opgeleid in Maastricht

Cardiologieleiders van de toekomst worden opgeleid in Maastricht

dinsdag 7 februari 2017, door Hartpatiënten Nederland

Europese cardiologievereniging kiest voor Maastricht als opleidingslocatie

Europese cardiologievereniging kiest voor Maastricht als opleidingslocatie
 
Op zaterdag 4 februari start in Maastricht een op maat gemaakt opleidingstraject voor internationale cardiologen gespecialiseerd in hartritmestoornissen. Het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht delen hun kennis en expertise op het gebied van ritmestoornissen met ervaren collega's wereldwijd die ambitie hebben om leidend te worden in het vakgebied. Prof. dr. Harry Crijns, hoofd cardiologie van het Hart+Vaat Centrum, is trots dat Maastricht is uitgekozen als opleidingslocatie: "Dit geeft wel aan dat wij in de wereld van de cardiologie, en in het bijzonder hartritmestoornissen , bekend staan als expertisecentrum."
 
 
Vanuit de European Society of Cardiology (ESC) bestond de wens om een gespecialiseerd opleidingstraject in te richten voor hartritmestoornissen. Op maat gemaakt voor specialisten die hun sporen al hebben verdiend en nog een stapje verder willen om bijvoorbeeld een cardiologie-afdeling in een ziekenhuis te leiden. Diverse universiteiten en umc's, waaronder die van Barcelona, Londen en Hamburg, waren in de race als opleidingslocatie. De keus viel echter op Maastricht.
 
Leiderschap
 
Het nieuwe opleidingstraject is getiteld DAS-CAM (Diploma of Advanced Studies in Cardiac Arrhythmia Management) en zal in eerste instantie worden gevolgd door 30 experts op het gebied van ritmestoornissen. In het geïntegreerde, twee jaar durende onderwijsprogramma staat het ontwikkelen van leiderschap centraal, maar er is bijvoorbeeld ook ruim aandacht voor de laatste inzichten uit de wetenschappelijke wereld. Crijns: "Dit programma is een investering die je moet doen om een nieuwe generatie leiders klaar te stomen. We zijn heel blij dat wij hier zo'n belangrijke rol in mogen spelen." Namens het Maastricht UMC+ is cardioloog dr. Kevin Vernooy één van de participanten.
 
Zorg, onderzoek en onderwijs
 
Het Maastricht UMC+ heeft bijzondere ervaring en expertise als het gaat om de behandeling van hartritmestoornissen. Zo worden er innovatieve technieken, zoals de hybride ablatie en de Sensei-robot, ingezet. Tevens wordt nauw samengewerkt met het Maastrichtse onderzoeksinstituut CARIM om onderzoek te verrichten naar bijvoorbeeld het ontstaan en voorkomen van een ritmestoornis. "Met de komst van het opleidingstraject wordt daar een unieke onderwijstak aan toegevoegd", zegt Crijns. "Deze erkenning op een wereldwijd gewaardeerd niveau geeft ons als expertisecentrum op het gebied van hartritmestoornissen extra glans."
 
Meer informatie is onder meer te vinden via: www.dascam.org    
 

Geef een reactie