default-header
HomeNieuwsCardiologen: magnetisch veld ev’s waarschijnlijk ongevaarlijk voor pacemakers

Cardiologen: magnetisch veld ev’s waarschijnlijk ongevaarlijk voor pacemakers

donderdag 3 januari 2019, door Hartpatiënten Nederland

Bij elektrische auto’s zijn er eigenlijk maar een paar zaken waar we het eerst op letten: wat is de actieradius en wanneer is hij leverbaar. Maar er zijn meer zaken waar we misschien ook wel rekening mee moeten houden. Elektrische auto’s wekken namelijk ook een behoorlijk elektromagnetisch veld op. En zo’n elektromagnetisch veld zou een risico kunnen opleveren voor hartpatiënten die een pacemaker of defibrillator (ICD) hebben.

Bij elektrische auto’s zijn er eigenlijk maar een paar zaken waar we het eerst op letten: wat is de actieradius en wanneer is hij leverbaar. Maar er zijn meer zaken waar we misschien ook wel rekening mee moeten houden. Elektrische auto’s wekken namelijk ook een behoorlijk elektromagnetisch veld op. En zo’n elektromagnetisch veld zou een risico kunnen opleveren voor hartpatiënten die een pacemaker of defibrillator (ICD) hebben. Het is niet zeker of deze mensen wel zonder enig risico in een elektrische auto zouden kunnen rijden. Het elektromagnetische veld van de auto zou wel eens de werking van de pacemaker of ICD kunnen beïnvloeden. Er zijn ontzettend veel mensen die zoiets hebben zodat het van groot belang is om dit goed te onderzoeken. Alleen al in Duitsland worden ieder jaar zo’n 110.000 van dergelijke apparaatjes geïmplanteerd.

Onderzoek moet uitsluitsel brengen 

Er zijn nog geen onderzoeken die uitsluitsel kunnen geven of dit inderdaad gevaarlijk is of niet. Op grond daarvan heeft dokter Carsten Lennerz, cardioloog aan het DHM (Deutschen Herzzentrum München), een onderzoek uitgevoerd dat duidelijk moest maken of hartpatiënten met een ICD of pacemaker inderdaad storende invloeden van een elektrische auto kunnen ondervinden. Hierbij werd gekeken naar de invloeden tijdens zowel het rijden als het opladen. Dr. Lennerz en zijn collega’s hebben vier verschillende elektrische auto’s getest. Hierbij keken ze naar de invloed die deze auto’s hadden op de populairste pacemakers en ICD’s.
 

Geef een reactie