default-header
HomeNieuwsBoeven zijn het!

Boeven zijn het!

Columns

woensdag 12 december 2012, door Hartpatiënten Nederland

Voor mensen die in de rats zitten en voor hun leven afhankelijk zijn van medicijnen, is het bijna niet voor te stellen dat degenen van wie ze afhankelijk zijn, alleen in geld geïnteresseerd zijn. En feitelijk niet in de gezondheid van de patiënt. Het ergerlijke is dat alles in dit kapitalistische systeem om winst draait. Waar geen winst te behalen valt, gebeurt ook niks. Want massa is kassa. En de farmaceutische bedrijven weten dat ook.

Ze weten dat er zware winsten te behalen zijn overal waar mensen ziek zijn en dringend medicijnen nodig hebben. En ze gaan steeds verder in hun doldriestheid.

Diabetes staat voor de farmaceutische industrie – je zou het bijna gaan geloven – niet voor een zorggebied waar mensen geholpen moeten worden, maar voor vette winsten. Er wordt nogal wat gevaarlijk spul op de markt gebracht. Miljoenen mensen gebruikten Avandia, een antidiabetesmiddel. Uiteindelijk werd het vorig jaar uit de schappen gehaald nadat er wereldwijd 47.000 mensen aan waren gestorven. Alsof je een emmer leeg schudt. 47.000 mensen! Producent Glaxo Smith Kline wist vooraf dat het middel een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen gaf. Maar het bedrijf verdonkeremaande de gegevens daarover. Na allerlei procedures trof het bedrijf een schikking van drie miljard dollar. Let wel, om er op die manier nog goedkoop van af te zijn!

Nu stond er in Medisch Contact van 12 oktober een grote advertentie voor weer een nieuw wonder op de diabetesmarkt, de zogenoemde DPP-4-remmers. Effectief, minder risico op dikker worden, en meer van dat schoons, brult de reclame in het voorname artsenblad. Bullshit, dus. Ergelijk. In de Telegraaf van 13 oktober waarschuwt huisarts Hans van der Linde voor dit goedje, inmiddels voorgeschreven aan 30.000 mensen in Nederland. Niet doen, niet slikken, niet voorschrijven, is kort en goed de waarschuwing van de huisarts. Straks zijn de poppen weer aan het dansen, als blijkt dat mensen er kanker van krijgen, alvleesklierkanker, dat als bijwerking al gesignaleerd is, aldus Van der Linde in de Telegraaf. Het zal de producent een worst wezen. De omzet van dit hoogst twijfelachtige medicijn bedraagt in Amerika al één miljard euro…..

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie