default-header
HomeNieuwsBloeddrukcurve ontwikkeld voor kinderanesthesie

Bloeddrukcurve ontwikkeld voor kinderanesthesie

donderdag 13 oktober 2016, door Hartpatiënten Nederland

Onderzoekers van het UMC Utrecht en TNO hebben referentiecurves ontwikkeld

Onderzoekers van het UMC Utrecht en TNO hebben referentiecurves ontwikkeld waardoor anesthesiologen beter kunnen bepalen wanneer een bloeddruk van een kind onder narcose laag is in vergelijking met andere eerder geopereerde kinderen. Het risico op hersen- of orgaanletsel door narcose wordt hierdoor verkleind. Het onderzoek is gepubliceerd in Anesthesiology.
 
Jaarlijks worden in Amerika en Europa meer dan 6 miljoen kinderen geopereerd onder narcose.  Het is normaal dat de bloeddruk onder narcose daalt, omdat de zelfregulerende functies van het lichaam dan worden uitgeschakeld. Als de bloeddruk te laag wordt, dan kan dat schade opleveren aan de hersenen of andere organen. Om die reden wordt de bloeddruk tijdens een operatie nauwlettend in de gaten gehouden, maar er was geen wetenschappelijk gedefinieerde bandbreedte waarbinnen de bloeddruk moest blijven.
 
Anesthesioloog Jurgen de Graaff heeft het onderzoek geleid en de curve en bijbehorende bandbreedte ontwikkeld. “De schade is niet altijd direct na de operatie merkbaar en het is ingewikkeld om te bepalen of die ontstaat door een te lage bloeddruk of door andere aspecten van anesthesie. De uitkomsten van dit onderzoek zijn daarom ook erg relevant voor verder onderzoek", aldus de Graaff.
 
Tot nu toe was onbekend wat normaal voorkomende waarden zijn voor de bloeddruk van kinderen onder anesthesie. Anesthesiologen bepaalden of de bloeddruk te laag was aan de hand van kennis en inzicht van de bloeddrukwaarden van gezonde kinderen zónder anesthesie.
De onderzoekers hebben meer dan 100.000 anesthesieverslagen van één Nederlands en negen Amerikaanse ziekenhuizen bekeken. Op basis van deze analyse zijn curves opgesteld gerelateerd aan gewicht, lengte, leeftijd en geslacht van kinderen, volgens dezelfde methode als gebruikt bij groeicurves van de Wereldgezondheidsorganisatie. De ontwikkelde curve en bandbreedte geven anesthesiologen tijdens een operatie een nauwkeuriger beeld van de bloeddrukwaarden waardoor het risico op hersen- of orgaanletsel wordt verkleind.
 

Geef een reactie