default-header
HomeNieuwsBloeddruk

Bloeddruk

Aandoening

woensdag 25 maart 2020, door Hartpatiënten Nederland

Grote onderzoeken wijzen uit dat ongeveer 40 % van de mensen bij artsen een veel hogere bloeddruk hebben dan thuis en daarom volgestopt worden met pillen die ze niet nodig hebben.

Behandeltabellen zijn vaak gebaseerd op door artsen gemeten bloeddrukken. Een onzinnig argument dat inmiddels achterhaald is. Het wordt nu algemeen aanbevolen door huisartsen om op onderstaande manier bloeddruk te meten. Specialisten lopen daarbij vaak achter. Zij vertrouwen nog steeds op ambulante 24-uurs bloeddrukmetingen, maar die geven ook te hoge waarden aan omdat ze stresserend zijn. Ga dus eerst je eigen bloeddrukwaarden meten.

Als iemand geen meter heeft: Omron, comfort 6. Ga alleen ergens rustig zitten, niet praten, niet lezen, geen radio of TV, benen niet over elkaar, doe de band om en denk 5 minuten aan prettige dingen terwijl je je helemaal probeert te ontspannen. Herhaal deze gang nogmaals. De tweede waarde is altijd lager en dat is de waarde waarop je moet afgaan.

Cholesterol en risico’s bloedwaarden:

LDL: slecht cholesterol – HDL: goed cholesterol
Berekening risicofactor (ratio) om HVZ te krijgen: Cholesterol totaal / HDL = getal X
Waarde X: normaal waarden tussen 2,2 tot 6,7 uitstekend (kijk ook naar LDL, Trigliceriden)
Het verhoogde risico is slechts een kwestie van enkele procenten. Een verhoogd cholesterolgehalte wordt al tientallen jaren door farmamarketing afgeschilderd als het zwaard van Damocles dat vroeg of laat zal vallen.
De wekelijkheid is dat je kans op het krijgen van HVZ gedurende een lange tijdsperiode met:
  • normaal cholesterolgehalte: +/- 4 % is
  • middelmatige hypercholesteremie: +/- 5% is
  • super hoog cholesterol: +/- 6 % is

Dan is de vraag of je levenslang een statine gaat slikken om de kans dat je geen hartinfarct krijgt te verhogen van 95 naar 96%, in werkelijkheid nog iets lager dan 96%. Beslissing is persoonlijk en overweeg daarbij of de bijwerkingen het geringe positieve effect ver overstijgen.

Referentiewaarden cholesterol:
Totaal cholesterol: 2,2-6,7
HDL: 0,9-1,70
LDL: 1,2-5,9
Cholesterol/HDL (ratio): < 8
Triglyceriden (>16 jaar): 0,6-2,2
Suiker referentiewaarden:
Glucose nuchter:3,4-5,8
Glucose niet nuchter:3,5-7,8
HbA1C (lange termijn):
Volwassenen met diabetes: <53
Geen diabetes: 20-42

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie