default-header
HomeNieuwsBewegingsangst bij hartpatiënten: weinig opgemerkt, groot risico

Bewegingsangst bij hartpatiënten: weinig opgemerkt, groot risico

woensdag 9 januari 2019, door Hartpatiënten Nederland

Twintig procent van de patiënten met hartklachten ontwikkelt bewegingsangst. Ze zitten veel en vermijden inspanning, uit angst dat hun hart opnieuw opspeelt. Deze angst wordt nog weinig herkend in de zorg.

Twintig procent van de patiënten met hartklachten ontwikkelt bewegingsangst. Ze zitten veel en vermijden inspanning, uit angst dat hun hart opnieuw opspeelt. Deze angst wordt nog weinig herkend in de zorg. Paul Keessen, docent-onderzoeker bij de opleiding Oefentherapie aan de HvA, brengt deze bewegingsangst in kaart en kijkt hoe we die kunnen wegnemen. Vanaf deze week start hij daarvoor een onderzoek onder zo’n 200 hartpatiënten in het Amsterdam UMC. “Het is zeer belangrijk dat hier iets mee gebeurt.”

The black hole. Zo wordt het gevoel genoemd dat veel patiënten na behandeling voor een hartinfarct overvalt. Het zwarte gat ontstaat wanneer hartpatiënten thuiskomen uit het ziekenhuis, en tot hen doordringt: wat is míj overkomen.

“Het kan enorme angst inboezemen dat je leven zo fragiel blijkt”, zegt onderzoeker Oefentherapie Paul Keessen. “Patiënten die zoveel angst voelen, zijn geneigd om als gevolg daarvan minder te bewegen, hartrevalidatie te vermijden en inactief te worden. En helaas lopen patiënten daardoor juist meer risico om een tweede hartinfarct te krijgen, zo blijkt uit eerder onderzoek.”

Zichtbaar maken

Buitenlands onderzoek, van de Zweedse Maria Bäck, laat zien dat 20 procent van de patiënten die na een hartinfarct ontslagen worden uit het ziekenhuis vervolgens last krijgt van bewegingsangst. Maar hoeveel procent van de Nederlandse hartpatiënten hiermee worstelt, is nog niet onderzocht. Met zijn onderzoek naar bewegingsangst begeeft Keessen zich dus op relatief nieuw terrein.
 
Keessen wil allereerst voor de zorg zichtbaar maken welke patiënten met deze angst (kinesiofobie) kampen na een hartincident, zodat die angst vervolgens ook behandeld kan worden.
 
Bron: trouw.nl

Geef een reactie


Reacties (1)

  • Leo Ketelings 17 november 2022

    Hallo, ook ik ben me bewust dat ik een bewegingsangst heb ontwikkeld. Mijn vraag is hoe kom ik hier vanaf. Het is een zeer vervelende situatie, s morgens heb ik mij vanalles voorgenomen en s avonds is er niets uit mijn handen gekomen
    Met vriendelijke groet
    Leo Ketelings