default-header
HomeNieuwsBenen naast elkaar, armen de lucht in!

Benen naast elkaar, armen de lucht in!

woensdag 6 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

NIJMEGEN – Het meten van de bloeddruk moet vanaf dit nieuwe jaar een beetje ánders worden uitgevoerd. Dat vindt althans dr. Ahmet Adiyaman, als cardioloog in opleiding werkzaam in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud van Nijmegen.

Dokter Adiyaman, die kort voor de jaarwisseling op deze aanbeveling promoveerde tot ‘dr’ in de geneeskunde aan de Katholieke Universiteit in diezelfde stad, vindt dat artsen er voortaan beter op zouden moeten letten dat hun patiënten van wie ze de bloeddruk meten, hun arm hoger houden dan de plaats waar hun hart zit. Het liefst wil Adiyaman dat de patiënt zich ‘zo lang mogelijk’ maakt; dus gestrekt met de armen de lucht in.

,,Het is ook ongewenst”, adviseert hij, ,,dat degene bij wie de bloeddruk wordt gemeten de benen over elkaar slaat waarbij de knieën elkaar kruisen.” Door deze ‘afknelling’ voelt het hart zich genoodzaakt meer bloed uit te pompen, waardoor de druk in de vaten stijgt. Dat gebeurt ook wanneer een patiënt tijdens de bloeddrukmeting de arm(en) niet boven het hart uittilt. Beide houdingen zorgen er dan ook voor, zo weet de kersverse doctor na jarenlang grondig onderzoek, dat de bloeddruk stijgt waardoor een onjuist beeld van de meting ontstaat.

Dat kan ertoe leiden dat de arts ten onrechte bloeddrukverlagende middelen voorschrijft, stelt Adiyaman. Dat geldt volgens de cardioloog soms ook voor mensen die erg gevoelig zijn voor het ‘wittejassen-effect’; dat is de subtiele spanning die bij mensen ontstaat zodra zij een dokter bezoeken. Bij hen stijgt de bloeddruk vaak door de stress van  deze ontmoeting, vooral in een ziekenhuisomgeving maar ook bij de huisdokter. Bij die patiënten kan de bloeddruk, zeker als die steevast veel te hoog blijkt in een doktersomgeving, beter thuis worden opgenomen.

In hoeverre de aanbevelingen al door huisartsen en specialisten worden overgenomen is onduidelijk. Maar het zou niet verkeerd zijn als  patiënten hun behandelend arts deze nieuwe inzichten over de bloeddrukmeting voorhoudt althans, als de medicus daar zelf niet mee komt.

Ten slotte heeft Ahmet Adiyaman een nieuwe manier van bloeddrukmeting in de slagaders verder onderzocht. Het gaat hierbij om een eenvoudige maar belangwekkende 24 uurs-meting waarmee de stijfheid van slagaders kan worden bepaald. Die stijfheid neemt toe naarmate mensen ouder worden. Stijvere bloedvaten zorgen ervoor dat het hart zwaarder wordt belast. Het meten van de bloeddruk is belangrijk om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te kunnen bepalen. Een verhoogde bloeddruk – medisch aangeduid als hypertensie – geeft op den duur een grotere kans op een hart- of vaatziekte, of is daar zelfs een symptoom van.


Geef een reactie