default-header
HomeNieuwsBehoedt uw hart voor de kou

Behoedt uw hart voor de kou

woensdag 23 december 2009, door Hartpatiënten Nederland

LONDEN – Plotselinge temperatuursveranderingen kunnen funest uitpakken voor de gezondheid. Zelfs personen zonder hart- en vaatziekten kunnen ineens getroffen worden door een hartinfarct als er een weersomslag van warm naar koud ontstaat.

LONDEN – Plotselinge temperatuursveranderingen kunnen funest uitpakken voor de gezondheid. Zelfs personen zonder hart- en vaatziekten kunnen ineens getroffen worden door een hartinfarct als er een weersomslag van warm naar koud ontstaat. Eigenlijk zeggen de onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine het in hun medische vakblad Heart aldus: ,,Een koudeperiode in warme streken of een hitteperiode in koele gebieden kunnen tot een onaangekondigd hartinfarct leiden.”

Nu wonen wij hier in Nederland, en wat breder beschouwd in West-Europa, niet onmiddellijk in een nadrukkelijk koude of warme streek. Eerder in een gebied dat lang fris was maar dat gaandeweg de tijd eigenlijk steeds Â’tropischerÂ’ wordt opgewarmd. Dus de uitspraak van de onderzoekers, onder leiding van dr. Krishnan Bhaskaran, zou met de kou van de afgelopen dagen inmiddels wel degelijk van toepassing kunnen zijn: van lang warm naar plotseling koudÂ…

Nu heeft plotselinge kou, zeker in combinatie met luchtvervuiling, een heftiger effect op het hart, zeggen de Britse wetenschappers. In steden als Londen, Amsterdam of Stockholm, waar zich per dag tien hartinfarcten voordoen, kan bij een plotselinge weersomslag het aantal hartaanvallen bij personen met een onvoorzien hartrisico plotseling toenemen van één naar vier extra. Zowel bij plotselinge hitte of acute kou.

Wat we maar willen zeggen, want de studie wordt hierna wel erg ingewikkeld: behoedt uw hart voor de kou en doe het wat rustig  met hitte.

 

 


Geef een reactie