default-header
HomeNieuwsAustralië maakt rokers bang

Australië maakt rokers bang

zondag 10 april 2011, door Hartpatiënten Nederland

SYDNEY – Australië doet er alles aan om het voor rokers goed te vergallen. Op sigarettenpakjes in dit werelddeel moet binnenkort een gruwelijke foto staan van iemand die ernstig lijdt onder de gevolgen van roken.
En om de roker extra te frustreren moeten alle sigarettenpakjes bovendien een smerige, groene kleur krijgen. Het soort groen, dat mensen afschrikt en waarvan mensen associaties met smerigheid en walging en dergelijke krijgen.

De pakjes moeten er vanaf januari 2012, volgend jaar dus, zo uit komen te zien. Tenminste als het Australische parlement de plannen goedkeurt. De groene kleur moet rokers afschrikken. Alleen onderaan het pakje mag als het aan de regering ligt een klein stukje over blijven voor het opschrift van het merk van de sigaretten.

De tabaksfabrikanten zijn razend en stappen naar de rechter. Ze vrezen minder inkomsten door het nieuwe beleid. Ze beweren dat het nieuwe beleid in strijd is met het internationale merkenrecht. Minister van Volksgezondheid Nicola Roxon denkt dat de tabaksindustrie weinig kans maakt bij de echter. Hij vindt het bovendien een gevecht waard omdat jaarlijks 15.000 Australiërs dood gaan als gevolg van roken. Dat roken kost de gezondheidszorg in het continent ruim 23 miljard euro, zei de minister tegen persbureau AFP.

Het steekspel wordt intussen door andere landen met argusogen gevolgd. Als het allemaal door gaat in Australië, zullen landen als Canada, Nieuw-Zeeland en Groot-Britannië het goede voorbeeld wellicht volgen.


Geef een reactie