default-header
HomeNieuwsApothekersschandaal in Duitsland

Apothekersschandaal in Duitsland

zondag 25 april 2010, door Hartpatiënten Nederland

Enkele tientallen Duitse apothekers worden verdacht van de illegale import van geneesmiddelen.
De apothekers kochten goedkope medicijnen in en verkochten deze met grote winsten door.

Voor de Duitse apothekers betekent deze zaak een ernstige aanslag op het imago van de sector. Dit melden verschillende kranten in Duitsland.
De medicijnen die werden geïmporteerd zijn in Duitsland niet toegelaten. Het gaat om geneesmiddelen uit de groep oncolytica. Deze middelen mogen in Duitsland worden voorgeschreven, als ze zijn gecontroleerd. De merken die de Duitse apothekers goedkoop uit het buitenland haalden, zijn dat niet.
Duitse deskundigen vrezen dat de illegale middelen kwalitatief slechter zijn dan de soorten die wel zijn toegestaan. Dat kan voor extra of zwaardere bijwerkingen zorgen. Bovendien kunnen de medicijnen schadelijke stoffen bevatten. Sommige experts vermoeden dat de goedkope merken helemaal geen werking hebben.

Tegen zeventig apothekers is nu een gerechtelijk onderzoek ingesteld, heeft het Openbaar Ministerie in Mannheim bekendgemaakt. Ziektekostenverzekeraars schatten de schade op enkele tientallen miljoenen euro.

De Duitse apothekers lijden bovendien imagoschade. Farmaceutische kennis en maatschappelijke verantwoording waren tot dusver steeds de belangrijkste wapens in de strijd tegen buitenlandse internetapotheken. Duitse apothekers hebben veel kritiek geuit op internetbedrijven die medicijnen leveren omdat ze onzichtbaar en onbetrouwbaar zouden zijn.

Op Nederlands grondgebied zijn verschillende internetapotheken actief voor de Duitse markt. Zij kunnen in veel gevallen goedkoper geneesmiddelen leveren.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt op dit moment de werkwijze van internetapotheek Europa Apotheek Venlo (EAV). Volgens een klacht die de Inspectie heeft ontvangen, schendt deze verzendapotheek op grote schaal de Nederlandse wetgeving en NAN-normen.

Bron Pharmaceutisch weekblad


Geef een reactie