default-header
HomeNieuwsAmsterdam ruziet met curatoren over Slotervaartziekenhuis

Amsterdam ruziet met curatoren over Slotervaartziekenhuis

zaterdag 23 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft gisteren het recht van erfpacht voor het Slotervaart ziekenhuis ingetrokken, en riskeert daarmee een miljoenenclaim. Dat schrijft het Financieel Dagblad (FD) vrijdag.

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft gisteren het recht van erfpacht voor het Slotervaart ziekenhuis ingetrokken, en riskeert daarmee een miljoenenclaim. Dat schrijft het Financieel Dagblad (FD) vrijdag.
 
De onteigening door de gemeente van het ziekenhuis dreigt te resulteren in een juridisch steekspel, schrijft het FD. De curatoren stelen Amsterdam aansprakelijk voor de miljoenen die schuldeisers hierdoor mislopen, aldus de krant.

Streep

Met haar actie haalt de gemeente Amsterdam een streep door de plannen van vastgoedbedrijf Zadelhoff en de eigenaren van het ziekenhuis. Zadelhoff wil de aandeelhouders een lening van 45 miljoen euro verstrekken. Voor dat bedrag kunnen alle schuldeisers namelijk worden afbetaald en kan het faillissement worden opgeheven.
 
Op die manier blijft het gebouw in handen van de aandeelhouders, onder wie Loek Winter en Willem de Boer. Vastgoedbedrijf Zadelhoff wil ook eigenaar van het pand wil worden. Het bedrijf wil er verschillende zorgondernemingen en huisvesting voor zorgverleners in vestigen. 

Loek Winter

Maar Amsterdam maakt zich naar eigen zeggen ,,zorgen’’ over de betrokkenheid van zorgondernemer Winter. En de stad wil aan de knoppen zitten waar het gaat om de ontwikkeling van het gebied rond het failliete ziekenhuis. Amsterdam wil absoluut niet dat ,,maatschappelijke functies onder druk van de markt verdwijnen’’. 
 
Onduidelijk is hoeveel geld de gemeente voor de onteigening op tafel gaat leggen: maar in elk geval geen 45 miljoen, zeggen de curatoren aan het FD. En daardoor dreigen de schuldeisers een bom geld mis te lopen. Om die reden stellen de curatoren de gemeente aansprakelijk voor het bedrag dat de schuldeisers mislopen.
 
Overigens moet het college van burgemeester en wethouders hun plan tot onteigening wel nog voorleggen aan de gemeenteraad, die een stok in de spaken kan steken. 

Schimmig

Hartpatiënten Nederland is niet te spreken over de gang van zaken. Om te beginnen niet over het feit dat in dit land ziekenhuizen failliet kunnen gaan, terwijl de zorgverzekeraars miljoenen op de plank hebben liggen. Ziekenhuizen moeten geopend blijven en geen speelbal worden van allerlei duistere krachten op de financiële markten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie