default-header
HomeNieuwsAls de dokter zelf dik is of rookt

Als de dokter zelf dik is of rookt

zondag 26 december 2010, door Hartpatiënten Nederland

UTRECHT – Corpulente patiënten nemen makkelijker gewichtsadviezen aan van een dokter die zelf met teveel kilo’s kampt, dan van een superslanke arts die op de sportschool zit en geen gram te zwaar is.

Ook een rokende dokter blijkt dikwijls een betere gesprekspartner voor een patiënt met een rookverslaving.

Als evenwel de medicus stevig drinkt of drugs gebruikt ligt dat anders, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Nederland instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, het NIVEL.

Vragen als ‘Kan een dikke dokter wel een goede dokter zijn? Mag een arts ook zondigen?’ werden door het NIVEL aan een panel van 540 patiënten/consumenten voorgelegd. Uitgaande van het principe dat de dokter eigenlijk het goede voorbeeld zou moeten geven, leidde de on line-enquête toch tot deze opvallende conclusies.

De dokter met een kegel wordt niet vertrouwd. ,,Maar roken, te veel eten en te weinig bewegen, kunnen wel door de beugel”, melden de onderzoekers in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde, een artsenblad. ,,Voor tweederde van de mensen is de ongezonde leefstijl van de dokter geen reden zijn adviezen te negeren. Wel zijn mensen met dezelfde zwakten als de dokter eerder geneigd zijn advies op te volgen dan mensen met een gezonde leefstijl. Samen zondigen schept kennelijk een band. Dikke of rokende patiënten zouden dikke of rokende dokters moeten zoeken en omgekeerd.”

Zestig procent van de Nederlandse bevolking leeft ongezond en heeft daardoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseert daarom te breken met een ongezonde leefstijl. Zorgverleners moeten mensen aanspreken op te veel eten, te weinig bewegen, roken en drinken. Maar ook zíj kunnen er een ongezonde leefstijl op na houden.
Toch betekent het volgens de onderzoekers niet dat dokters een groter patiëntenbestand opbouwen als ze weinig bewegen en flink drinken en roken.


Geef een reactie