default-header
HomeNieuwsAls de blaadjes vallen…

Als de blaadjes vallen…

vrijdag 1 maart 2013, door Hartpatiënten Nederland

Veel mensen hebben last van sombere gevoelens als de herfst aanbreekt. De herfst en de winter zijn de Yin-seizoenen. Dat houdt in dat we van de naar buiten gerichte activiteiten van de lente en de zomer, naar de fase met naar binnen gerichte energie gaan.

Veel mensen hebben last van sombere gevoelens als de herfst aanbreekt. De herfst en de winter zijn de Yin-seizoenen. Dat houdt in dat we van de naar buiten gerichte activiteiten van de lente en de zomer, naar de fase met naar binnen gerichte energie gaan.

Bij energie denken we meestal aan activiteit. Energie kan echter ook passief zijn. Vandaar dat volgens de Chinese visie onderscheid gemaakt wordt tussen Yin en Yang-energie. Yin is als het ware opgeslagen energie die aangesproken kan worden als het nodig is.

Als je altijd actief bent en geen rust neemt, put je jezelf uit, dan zijn je energiereserves op. Rust en goede voeding zijn belangrijk om bij te tanken en weer op kracht te komen.

Zoals gezegd, zijn de lente en de zomer de Yang-seizoenen, de seizoenen met veel naar buiten gerichte energie, de seizoenen waarin bomen en planten ook met hun activiteiten naar buiten gericht zijn met veel blad en bloei, pracht en praal. Dit kan echter niet continu zo doorgaan.

Als het herfst wordt, keert de energiestroom om, de bomen halen de energie weer terug uit de bladeren, waardoor deze verdorren en afvallen.

Hoewel de boom vervolgens aan de buitenkant geen activiteit meer laat zien, vindt er van binnen toch een belangrijk proces plaats. Er wordt veel energie in de kern van de boom opgeslagen en er vindt inwendige groei plaats. De boom wordt (nog) krachtiger!

Bij ons mensen gebeurt in feite hetzelfde. In de lente en de zomer zijn we vrolijker, willen we plezier maken en kan het regelmatig best laat worden. Er is dus veel naar buiten gerichte activiteit. We zitten in de Yang-fase.

Daarna komt de herfst met de eerste kou, guur weer en vochtigheid. Deze fase kan soms vrij abrupt ingaan, zeker als er geen echte nazomer is. We trekken ons terug in de warmte en geborgenheid van huis en haard.

Deze verandering kan met sombere gevoelens gepaard gaan, we missen de vrolijkheid en activiteit van de zomer.

Het kan in deze fase helpen om te denken aan die boom die op dat moment aan zijn (innerlijke) kracht werkt en veel energie opslaat, waardoor hij er in de lente en zomer weer veel krachtiger kan staan.

Ook wij kunnen deze periode gebruiken om tot rust te komen en tot bezinning, zodat we er uiteindelijk weer sterker uit komen.

Veel succes!

Hartelijke groet,

Jan Chin

 


Geef een reactie