default-header
HomeNieuws5 aandoeningen waarbij een dieet écht kan helpen

5 aandoeningen waarbij een dieet écht kan helpen

dinsdag 23 januari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Van hoge bloeddruk tot coeliakie
Als je een ziekte hebt, kun je met de juiste voeding de klachten vaak verminderen, het ziekteverloop positief beïnvloeden of jezelf zelfs ‘beter’ maken.

Van hoge bloeddruk tot coeliakie

Als je een ziekte hebt, kun je met de juiste voeding de klachten vaak verminderen, het ziekteverloop positief beïnvloeden of jezelf zelfs ‘beter’ maken. Voeding is een factor die je zelf in de hand hebt. Profiteer daarvan! Bezoek een diëtist als je wel wat begeleiding kunt gebruiken bij een nieuw voedingspatroon en als je zeker wilt weten dat je voeding geen tekorten heeft. Bij deze 5 aandoeningen is dat écht een aanrader, omdat je met voeding veel kunt bereiken.
 

Aandoening 1: hoge bloeddruk

Ruim 15 procent van de Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. Je kunt je bloeddruk verlagen met een gezonde voeding. Minder zout en voldoende van het mineraal kalium zijn belangrijk. Daarnaast is het DASH-dieet bewezen effectief. Kenmerkend voor het DASH-dieet: dagelijks minstens 300 gram groenten, 4 à 5 porties fruit, volkoren graanproducten, 2 à 3 porties magere zuivel, mager vlees en vis, noten en peulvruchten en weinig zout, suiker en verzadigd vet.

Aandoening 2: diabetes type 2

Ruim 1.000.000 mensen in Nederland hebben diabetes. Bij 90 procent daarvan gaat het om diabetes type 2. Meestal hebben deze mensen ook overgewicht. Een dieetadvies helpt om je bloedsuikers onder controle te houden en af te vallen. Als je diabetes type 2 hebt, is het vooral zinvol om de zoete producten, met ‘snelle’ koolhydraten te schrappen. Liever geen frisdrank, snoep, zoet beleg, koek en vruchtensap dus. Producten als vlees, vis, zuivel, eieren, noten, olijven en vet mag je juist wel gewoon blijven gebruiken. Sterker nog, je mag er zelfs wat meer van nemen. Zo voorkom je honger tussendoor.
 
Lees verder op www.gezondheidsnet.nl
 

 


Geef een reactie