default-header
HomeNieuws150e hartklep vervangen met katheter

150e hartklep vervangen met katheter

maandag 9 augustus 2010, door Hartpatiënten Nederland

Specialisten van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC hebben met succes de 150e vervanging van een aortaklep met een katheter uitgevoerd. Bij deze vorm van hartklepvervanging wordt amper gesneden.

De techniek is passend voor patiënten die een openhartoperatie niet aan kunnen.

Vijf jaar geleden

In december 2005 is de ingreep voor het eerst in Nederland uitgevoerd, in het Thoraxcentrum te Rotterdam. Vervanging van de aortaklep met katheters, percutane of transkatheter hartklepinterventie (THI) genoemd, wordt uitgevoerd bij patiënten die vanwege hun slechte gezondheid niet meer in aanmerking komen voor de meer gebruikelijke openhartoperatie.

Sneller herstel

Omdat bij de methode met de katheter nauwelijks wordt gesneden – de hartklep wordt via de slagader in de lies op de juiste plek gebracht – herstellen patiënten sneller van de ingreep dan na een ‘open’ operatie. Voor iedere individuele patiënt bepaalt het hartteam, met onder meer cardiologen en hartchirurgen, de meest geschikte behandeling: operatie of THI.

Grootste centrum

Met de 150e transkatheter hartklepinterventie is het Erasmus MC in Nederland het grootste centrum voor deze ingreep, met de meeste ervaring. Er is ook veel expertise welk soort klep voor een individuele patiënt het beste is. Bovendien huisvest het Erasmus MC de grootste hartkleppenbank van Europa.

Het Thoraxcentrum van het Erasmus MC heeft een hoofdrol gespeeld in de ontwikkeling van deze ingreep. In dit centrum worden patiënten behandeld en hartspecialisten uit binnen- en buitenland opgeleid. De ingreep is complex en stelt hoge eisen aan de vaardigheid van het hele team dat de ingreep uitvoert.

Bron: Erasmus MC


Geef een reactie