In crisistijd hebben we voorlopers nodig die vooruitdenken en zich blijven inzetten voor een betere wereld. Want de problemen die we voor de crisis hadden lijken nu ver weg, maar zijn nog even groot als altijd.

Het coronavirus (COVID-19) is al enige tijd in Nederland en bepaalt inmiddels al weken hoe ons dagelijks leven eruitziet. Voor veel mensen is dit een lastige periode die gepaard gaat met de nodige uitdagingen en stress.

We verkeren in een voor ons allemaal ongekende crisis. Het SARS-CoV-2 virus heeft ons in een beklemmende greep. De crisis laat zien waar we met z’n allen toe in staat zijn als we ons acuut bedreigd voelen.

Journalist Daan de Wit, onder andere bekend van onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money, is op zoek naar ervaringsverhalen over het gebruik van statines (cholesterolverlagers).

De geneesmiddelen die nu worden ingezet zijn hydroxychloroquine en chloroquine. Deze zijn niet voor dit doel ontwikkeld en onderzocht. Ook remdesivir wordt experimenteel ingezet. Omdat deze geneesmiddelen gebruikt worden bij de behandeling van een nieuw virus, is het van belang om de bijwerkingen goed in de gaten te houden en te melden.

Bij elk medicijn dat u gebruikt is er kans op bijwerkingen. Het verschilt per persoon of en welke bijwerkingen er optreden. Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat u ervaringen met bijwerkingen meldt bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Deze week kunt u nog een donatie voor 2020 voldoen. Bij een donatie in ons jubileumjaar van minimaal € 20,20 ontvangt u eind deze maand (samen met het nieuwe HartbrugMagazine) een edelstenen gelukshartje ter waarde van € 9,95 van ons cadeau*.

Vorige week stonden de media bol van berichten van oproepen van artsen om klachten zeker te blijven melden. Daar zijn wij het hartgrondig mee eens. Natuurlijk zijn wij dat, want u moet geen onnodig risico lopen op ernstigere medische problemen dan noodzakelijk.

Dinsdag 6 april jl. kon u een mooie documentaire zien bij NPO 2. Dezer documentaire maakte Hella de Jong naar aanleiding van haar ervaringen en levenslessen die ze ondervond toen ze geconfronteerd werd met hartproblemen.

Ondanks dat ons leven ingrijpend veranderd is doordat we met zijn allen gegijzeld worden door de corona pandemie, proberen de meeste mensen toch weer een weg te kunnen vinden om er elke dag weer het beste van te kunnen maken.

De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld, de AIRone. De eerste testen met een mechanische long zijn succesvol verlopen, waarna toestemming aan het ministerie van VWS is gevraagd om de volgende fase in te gaan.

Pagina's