default-header

Hartaanval

Home Hartaanval

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Wat gebeurt er tijdens een hartaanval?

Een hartaanval en een hartinfarct is in principe hetzelfde en in de medische wereld wordt dit ook wel myocardinfarct genoemd. Normaliter wordt er zuurstof via de kransslagader naar het hart gepompt, maar soms kunnen hier bloedpropjes ontstaan die dit tegenhouden. Door dit plotselinge gebrek aan zuurstoftoevoer naar een bepaald gedeelte van het hart ontstaat er een infarct. Een hartinfarct is levensbedreigend en daarom is het belangrijk dat men snel handelt. Bel daarom altijd 112 als je een vermoeden hebt dat jij of iemand in je omgeving een myocardinfarct krijgt!

Wat gebeurt er tijdens een hartaanval?

Verschijnselen hartaanval

Om snel en adequaat te kunnen handelen, is het natuurlijk belangrijk dat je de verschijnselen hartaanval herkent. De meest voorkomende symptomen zijn: heftige pijn in de borst die uit kan stralen naar je armen, kaken en rug. Ook een benauwd gevoel, zweterigheid, misselijkheid en overgeven komt veel voor. Als men meerdere van deze verschijnselen ervaart, dan is het verstandig om 112 te bellen. Als je een hartritmestoornis hebt, dan raak je vaak bewusteloos tijdens een hartinfarct. Het hart kan dan niet meer goed bloed rond het lichaam pompen. Direct reanimeren is dan noodzakelijk! Stichting Hartpatiënten Nederland biedt reanimatiecursussen en EHBO-cursussen aan waarin je leert hoe je dit moet doen.

Verschijnselen hartaanval

HPNLmagazine aanvragen

Het HPNLmagazine is hét magazine voor hartpatiënten en hun naasten.

Verschil in symptomen hartaanval bij mannen en vrouwen

Verder is het ook goed om te weten dat de verschijnselen hartaanval bij een vrouw anders is dan bij een man. Vrouwen krijgen namelijk al weken van tevoren last van slaapstoornissen, extreme vermoeidheid of kortademigheid. Daar komt vaak ook nog een duizelig gevoel, een vervelend gevoel in de maag en pijn tussen de schouderbladen bij kijken. Voor vrouwen is het dus belangrijk om hier alert op te zijn, want dankzij deze vroege symptomen hartaanval kunnen ze tijdig een behandeling ondergaan voordat het echt zover is. Op de site van Stichting Hartpatiënten Nederland zijn ervaringen van lotgenoten te vinden die een hartinfarct hebben gehad. Deze verhalen geven je een beter beeld van hoe het is om als man of vrouw een myocardinfarct te krijgen.

Verschil in symptomen hartaanval bij mannen en vrouwen