default-header

Nierschade door combinatie van bloeddruk-medicijnen

Home Forums Medicijnen Nierschade door combinatie van bloeddruk-medicijnen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78874 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  De Canadese hartstichting heeft haar richtlijnen aangepast: voortaan wordt niet meer aangeraden patiënten met hoge bloeddruk een combinatie van twee medicijnen te geven. Deze nieuwe richtlijn is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat de toegevoegde waarde bij het voorkomen van hartaanvallen minimaal is, terwijl er wel een groter risico op nierschade ontstaat.

  Tot afgelopen week was de richtlijn van de Canadese Heart and Stroke Foundation dat hoge bloeddruk behandeld zou moeten worden met een combinatie van een ACE-remmer en een AT1-antagonist, om een zo sterk mogelijke daling te bewerkstelligen.

  Maar uit een onderzoek dat vorig jaar gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine en later in The Lancet, bleek dat met deze combinatie nauwelijks minder hartaanvallen en beroertes voorkwamen dan bij het gebruik van maar een medicijn.

  De dubbele therapie leidde wel tot meer mensen met nierschade en andere complicaties

  Volgens Margaret Moy Lum-Kwong van de Heart and Stroke Foundation is de combinatie van deze twee soorten medicijnen ‘een belangrijke bron van belasting voor de nieren, die zelfs tot volledige uitval kan leiden.’ ‘Maar,’ voegt ze eraan toe, ‘als je stopt met slikken van de combinatie, is dat risico ook verdwenen.’

  De Heart and Stroke Foundation waarschuwt ervoor, dat de tienduizenden Canadezen die nu met een combinatietherapie behandeld worden, niet op eigen houtje met een van beide medicijnen moeten stoppen. Hen wordt aangeraden zo snel mogelijk een afspraak met hun arts te maken om te overleggen over een eventuele wijziging in het medicijnschema.

  Gepubliceerd: zondag 18-01-2009
  Bron: CBC News

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Nierschade door combinatie van bloeddruk-medicijnen
Je informatie: