Over het algemeen zijn de bijwerkingen van het Kinkhoestvaccin gering. Van de geregistreerde bijwerkingen per jaar (5500) gaat het voornamelijk om het huilen van baby’s
Een beetje informatie voor als je meer wilt weten
Vaccinatie
Cellulaire vaccins zijn gemaakt van gedode, hele bacteriën. Zij bevatten veel antigenen en veroorzaken relatief veel bijwerkingen. De bescherming van de verschillende cellulaire kinkhoestvaccins is wisselend. De K-component van de Nederlandse DKTP-inenting lijkt sinds 1994 minder effectief te zijn, mogelijk door verandering in de circulerende B.pertussisbacteriën.
Zeer belastende bijwerkingen treden bij dit vaccin op in 1,4% van de gevallen (stuipen 0.06%, collaps 0,21% en langdurig huilen 1,2%), milde lokale reacties zoals roodheid, pijn en zwelling in 30 %.
Er blijkt geen oorzakelijk verband te bestaan tussen kinkhoestvaccinatie en epilepsie.[i][/i] Wel is het zo dat er bij het syndroom van West (een vorm van epilepsie) een relatie bestaat tussen het manifest worden van de ziekte en vaccinatie. De eerste verschijnselen treden vaker dan gemiddeld kort na vaccinatie op. Later na vaccinatie is de kans juist kleiner dan gemiddeld, er is dus geen sprake van een toename van de ziekte, maar van een verschuiving van het manifest worden ervan.
(Re-)vaccinatie met cellulaire vaccins na de leeftijd van vier tot zes jaar wordt onwenselijk geacht vanwege de bijwerkingen.
De rest van de informatie vind je op de site van [url=hhttp://www.kiza.nl/content/vaccinatie-59]KIZA (Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid)[/url]