Bekende bijwerkingen?
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 14 jaren, 12 maanden geleden door Lisa.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Even heel snel voorstellen: ik, vrouw van 31, niet roker, kindloos, 55 kg bij 165m, geen diabetis in de familie, evenzo geen eerstegraads hypertensie, ben vorig jaar out of the blue opgenomen met een bloeddruk van 240 (boven) – 130 (onder).
Allerlei (op allerlei fronten) onderzoeken later ( > niets kunnen vinden) is mijn bloeddruk gereguleerd met medicatie. Echter kamp ik met bijwerkingen die de huisarts vreemd zijn maar waar ik graag vanaf zou willen.
Mijn medicaite thans: dagelijks enalaprilmaleaat/hydrochloorthiazide 20/12,5 en enalaprilmaleaat 10 mg.Ik kamp vrijwel iedere dag, met name wanneer het avond wordt (temperatuur onder circa 15 graden) met vingertoppen en tenen die gevoelloos, wit en steenkoud worden. Wanneer ik binnen blijf (zonder wisseling van temperatuur) is dit fenomeen minder aan de orde. Dit klinkt inderdaad als winterhanden en wintervoeten maar eventuele jeuk blijft uit. Voor het gebruik van de medicatie had ik hier nooit last van. Het is een belemmering in mijn dagelijikse bezigheden (lopen, stappen, fietsen, boodschappen doen, sporten, autorijden). Mijn huisarts heeft me gevraagd dit nog een jaar aan te kijken, maar met de komende koudere seizoenen hoop ik hier voortijdig van verlost te zijn.
Voor alle duidelijkheid: mijn aderen en vaten zijn allemaal onderzocht op vernauwingen e.d. > absoluut normaal > geen afwijkingen.
Ik hoop dat iemand dit herkent en mij kan helpen. Bij voorbaat dank.WandeltheoDeelnemerHallo Wendy,
Koude handen en voeten is een bekende bijwerking bij medicijngebruik.
Is ook vaak een gewenningsproces. Neemt na verloop van tijd wat af.
Lees maar eens op:
http://www.hartgenoten.nl/index.php?option=com_fireboard&Itemid=29&func=view&id=2475&catid=72#2475#2475Succes,
TheoVVendyDeelnemerDank je wel voor je snelle reactie.
Je link laat inderdaad eenzelfde soort bijwerkingen zien…maar dan met name in combinatie met het gebruik van Betablokkers.Is er iemand die, behalve het laten gewennen door tijd, wellicht andere ACEremmers heeft geprobeerd? En is iemand wellicht ook bekend met het – op een verantwoordelijke manier – afbouwen van medicatie? Dit uiteraard met het oog op het gegeven dat er in mijn geval geen lichaamlijke oorzaak gevonden is.
Gezien mijn leeftijd en de vele – resultaatloze – onderzoeken probeer ik toch te denken aan een mogelijk leven zonder dagelijkse medicatie … en aangezien ik (nog) niets heb ondernomen om te zien wat mijn bloeddruk is zonder medicijnen…AnoniemInactiefHallo Wendy
Las net je bericht over ACE remmers. Vandaag was ik bij de cardioloog, heb 4 maanden geleden een mitralisklep openhart operatie gehad.Vanwege nog steeds hoge bloeddruk moet ik overstappen op de ACE remmer Aprovel.
Ik gebruikte eerst een andere ACE remmer, maar had bijwerkingen, zoals heel erg hoesten o.a..
Stond net op het punt een berichtje hier te plaatsen of iemand ervaringen heeft met ACE remmer APROVEL.
Als iemand dit leest en er ervaring mee heeft, dan hoor ik dat heel graag.Afbouwen van medicijnen moet je langzaam doen…zoals eerst een halve tablet, week lang en dan verder afbouwen. Dat is het advies van mijn cardioloog. Toevallig net vanmiddag gehoord omdat ik een ander medicijn langzaam moet gaan afbouwen.
Er hoeft geen lichamelijke oorzaak gevonden te worden voor hoge bloeddruk.
Het kan in de genen zitten…iemand uit de familie misschien bij jou?
In mijn geval hadden mijn oma en moeder ook veel last van hoge bloeddruk.hydrochloorthiazide..een onderdeel van je medicijn is een middel dat gebruikt wordt om wat vocht af te voeren…een soort plastablet.
Zelf kreeg ik vandaag het advies van mijn cardioloog een goede bloeddrukmeter te kopen en minstens een keer per week te meten, op te schrijven en over 3 maanden aan hem geven.
Zodat er een beter totaalbeeld ontstaat.
Hoop dat je iets hebt aan mijn antwoord?
Intussen sterkte en hartegroetjes
CesarinaLisaDeelnemerVVendy schrijft:
[quote] ben vorig jaar out of the blue opgenomen met een bloeddruk van 240 (boven) – 130 (onder).Mijn medicaite thans: dagelijks enalaprilmaleaat/hydrochloorthiazide 20/12,5 en enalaprilmaleaat 10 mg.
Ik kamp vrijwel iedere dag, met name wanneer het avond wordt (temperatuur onder circa 15 graden) met vingertoppen en tenen die gevoelloos, wit en steenkoud worden. [/quote]
Hallo Wendy,
De vinger- en teensymptomen doen mij denken aan het syndroom van Raynaud (dat komt door vaatspasmen in reactie op koude), maar magnesiumgebrek kan ook vaatspasmen geven (en ook hoge bloeddruk trouwens).
Ik weet niet of je enalapril dat ook kan veroorzaken :unsure: ….., maar het kan best zo zijn:
Op Meldpuntmedicijnen.nl is namelijk ook iemand die “dooie vingers” heeft gemeld (april 2007)07 apr 2007 — ” duizelig, moe, benauwd, prikkelhoest, slijm in keel, kan niet meer trainen, te snel moe, dooie vingers en later ook soms tenen, coordinatie-stoornissen van de armen, stoten, dingen laten vallen, neem nog maar een half tabletje i.p.v. een hele dan nemen de bijwerkingen af. ”
http://www.meldpuntmedicijnen.nl/mm/mm/pages/frontinforeviews/bfcfbjhcbcdh?atc=C09AA02
Als het door de medicijnen komt is (begeleid en rustig) afbouwen en eventueel ook even stoppen een manier om daar achter te komen (als je het nog niet heel lang al gebruikt, want dan is er een kans dat het symptoom niet gemakkelijk of niet snel weg gaat). Met een goede bloeddrukmeter kun je dan zelf de druk in de gaten houden (zoals Cesarina ook doet).
Het is iets wat ik zelf ook zou doen (plus zoeken naar een bijwerkingen-vrij alternatief voor bloeddrukverlaging).Groetjes, Lisa 🙂
.
-
AuteurBerichten