default-header
HomeNieuws‘Ziekenhuis moet uitslagen direct beschikbaar stellen’

‘Ziekenhuis moet uitslagen direct beschikbaar stellen’

vrijdag 16 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) streeft ernaar dat patiënten in Nederland op 31 december 2019 online toegang hebben tot hun eigen medische informatie uit het ziekenhuis.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) streeft ernaar dat patiënten in Nederland op 31 december 2019 online toegang hebben tot hun eigen medische informatie uit het ziekenhuis. Met de ziekenhuizen is afgesproken dat zij uitslagen binnen zeven werkdagen beschikbaar stellen aan de patiënt, maar als het aan Patiëntenfederatie Nederland ligt, ziet de patiënt de uitslagen direct.

De NVZ ondersteunt de leden via het Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP). Om te regelen dat patiënten vanaf 31 december 2019 online toegang hebben tot hun eigen medische informatie uit het ziekenhuis, heeft de brancheorganisatie doelen gesteld samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voor de uitslagen van patiënten hebben de partijen afgesproken dat het ziekenhuis gegevens binnen zeven werkdagen aan de patiënt beschikbaar moet stellen in het patiëntenportaal "en waar het kan meteen, zonder vertraging".

De afspraken tussen VWS en de ziekenhuizen staan in een brief van NVZ-directeur Sander Gerritsen aan Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie. Gerritsen schrijft dat de NVZ-leden – onder meer de algemene ziekenhuizen, klinische revalidatie-instellingen en dialysecentra eraan werken de genoemde doelen te halen. "Onze leden geven zich er rekenschap van dat goede informatie-uitwisseling en een betrokken patiënt onmisbaar zijn bij het leveren van goede zorg."

Lees verder op: www.skipr.nl

 


Geef een reactie