default-header
HomeNieuwsUw eigen ECG-meter op zak

Uw eigen ECG-meter op zak

AandoeningBehandeling

dinsdag 27 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland start, in samenwerking met u, een onderzoek naar de ECG-meter van Kardia Mobile. En dat niet alleen: we zetten ook een donateursactie op waarmee u het apparaatje met korting kunt aanschaffen. Om uit te leggen wat voor u daarvan de meerwaarde kan zijn, verzamelden we een aantal reacties.

Prettig voor specialist en patiënt

Kees-Jan Royaards, cardioloog in het Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum, is enthousiast. Hij volgt digitale innovaties op de voet en na kennismaking met de Kardia Mobile, startte hij een pilot in het Spijkenisse Medisch Centrum. Daar worden de ECG-meters nu uitgeleend aan patiënten die thuis zelf hun ritmestoornissen kunnen vangen. “Nadat ik het apparaatje eerst aan een paar patiënten adviseerde, merkte ik gelijk dat het werkte. De kwaliteit van de ECG’s bleek direct al prima en dit apparaat is, zeker voor een consument, relatief goedkoop. De patiënten aan wie we hem nu meegeven, mogen hem een paar weken houden en kunnen hun hartfilmpje via een speciale app op een veilige manier naar het ziekenhuis sturen. Zien wij dan iets afwijkends, dan nodigen we de patiënt uit om daarover in gesprek te gaan.” Wat Royaards betreft werkt de Kardia Mobile effectief en efficiënt. “Je geeft mensen de mogelijkheid om zelf thuis aan de slag te gaan en zorgt er op die manier voor dat patiënten, nog vóór een diagnosestelling, alleen naar het ziekenhuis hoeven te komen als dat echt nuttig is. Ook na een diagnose is de ECG-meter van meerwaarde, bijvoorbeeld om bij te houden hoe vaak een patiënt klachten heeft en te bekijken of al die klachten ook daadwerkelijk aan de hartritmestoornis gerelateerd zijn. Prettig voor zowel specialist als patiënt.”

Gevoel van rust en zekerheid

Ashley Verkerk (30) werd op haar 12e al gediagnosticeerd met hartritmestoornissen en onderging drie ablaties. Inmiddels is haar hart, na een behoorlijk turbulente periode, gezond. Hoewel ze zelf hopelijk nooit meer een ECG hoeft te maken om een ritmestoornis te vangen, kan ze zich heel goed voorstellen dat het hartpatiënten een veilig gevoel geeft een ECG-meter op zak te hebben. “In de periode vóór mijn laatste ablatie was ik heel ziek. Ik gebruikte toen een app waarmee ik mijn hartslag via mijn telefoon kon meten met mijn vingerafdruk. Dat kon dan heel geruststellend zijn: soms voelde ik mijn borst helemaal trillen in ruststand en was het toch fijn om met die app bevestigd te krijgen dat mijn hartslag weliswaar hoog was, maar niet gevaarlijk. Een ECG-meter heeft datzelfde effect: de wetenschap dát je zo’n apparaatje hebt en dus ieder moment een hartfilmpje kunt maken, werkt geruststellend.” Ashley denkt daarom dat de KardiaMobile in verschillende situaties van pas kan komen, ook voor patiënten die bijvoorbeeld net geopereerd zijn. “Zelf merkte ik bijvoorbeeld dat ik onrustig werd toen ik vijf maanden mocht wegblijven uit het ziekenhuis. Ik was nog nooit zo lang niet onder controle geweest en begon na verloop van tijd onzeker te worden: ging dat nog wel goed met mijn hart? Van mijn specialist mocht ik toen alsnog langskomen voor een ECG waarop te zien was dat alles prima in orde was. Als je die ECG dus zelf thuis kunt maken, weet je direct dat je kunt vertrouwen op je lichaam.”

Enthousiast en positief

Hoe de Kardia Mobile, het product van een Amerikaans merk, de Nederlandse patiënt heeft weten te bereiken? Dan moet je bij EB Commerce B.V. zijn, de distributeur in Nederland. “Wij leveren dit apparaat aan zowel particulieren als ziekenhuizen”, vertelt Edo Beukinga van EB Commerce. “Iedere cardioloog die wij spreken, is enthousiast en heeft positieve ervaringen met de Kardia Mobile. En het mooie is: het prijsniveau ligt absoluut niet hoog. Dat maakt het interessant voor de consument, die voor een relatief laag bedrag eigenhandig kan vastleggen wat hij of zij al langere tijd voelt. Mensen zijn immers niet gek en het kan heel frustrerend zijn als je onverrichter zaken naar huis wordt gestuurd terwijl je vermoedt dat je hartritmestoornissen hebt.” Hartpatiënten Nederland is een samenwerking aangegaan met EB Commerce en gaat vijftig ECG-meters beschikbaar stellen aan donateurs die het apparaat zullen gaan testen. “Heel mooi om op deze manier de grote achterban van Hartpatiënten Nederland te bereiken”, besluit Beukinga.

Donateursactie

U maakt natuurlijk onderdeel uit van die grote achterban. Heeft u hartritmestoornissen die zo onregelmatig zijn dat ze maar moeilijk te vangen zijn? Of misschien bent u al gediagnosticeerd, maar lijkt het u rustgevend als u altijd een ECG-meter op zak heeft? De mogelijkheid om altijd even uw hartslag te checken en een hartfilmpje te maken, biedt immers misschien nou net dat zekere gevoel dat u nodig heeft. Dan is de Kardia Mobile voor u wellicht een mooie uitkomst. Wij beschikken maar liefst over vijftig ECG-meters die we samen met onze donateurs willen testen, om verder onderzoek te kunnen doen. Geïnteresseerd? Meld u nu aan en wie weet komt u in aanmerking om mee te doen!

Tekst: Yara Hooglugt
Beeld: HPNL

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie


Reacties (1)

  • B. Siemonsma 2 april 2023

    Ik heb hartritme stoornissen, en heb een pacemaker. Regelmatig heb ik een wat ik noem een slechte dag. Ik meet dan mijn hartslag, zuurstofgehalte en bloeddruk. Deze gegevens plaats ik in een database, en een uitdraai daarvan neem ik mee bij bezoek aan de pacemaker technicus en hartspecialist. Ik zoek naar mogelijkheden om een cardiogram te maken en te exporteren naar mijn pc, dan kan dit aan mijn database worden toegevoegd. Mogelijkerwijs kan dit horloge dit, en mijn vraag is is het ergens te koop en zo ja waar? en wat is de prijs er van?