default-header
HomeNieuwsUnieke techniek: behandeling hartritmestoornissen in MRI

Unieke techniek: behandeling hartritmestoornissen in MRI

AandoeningBehandelingZiekenhuis

maandag 12 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Hartritmestoornissen behandelen terwijl de patiënt in een MRI-scanner ligt: in het Maastricht UMC+ is het een feit. Voor zowel het ziekenhuis als de patiënt heeft dit grote voordelen. Cardioloog-elektrofysioloog Marisevi Chaldoupi en medisch ingenieur Rob Holtackers vertellen vol trots over hun nieuwe innovatieve behandelmethode.

De technische ontwikkelingen op dit gebied lopen al een jaar of tien, maar de laatste paar jaar is de ontwikkeling hiervan in een stroomversnelling terechtgekomen. Dr. Chaldoupi en ir. Holtackers zijn, samen met cardioloog Miranda Bijvoet en radioloog Casper Mihl, inmiddels ruim twee jaar bezig met het project. De afdelingen cardiologie en radiologie werken dan ook nauw samen om dit vorm te geven. Dr. Chaldoupi voert de behandelingen uit en ir. Holtackers houdt zich vooral bezig met de technische kant en de ontwikkelingen op het gebied van MRI-beeldvorming van het hart.

Hartritmestoornissen kunnen behandeld worden door littekens aan te brengen in het hartspierweefsel, zodat de elektrische prikkels die de stoornis veroorzaken, geblokkeerd worden. Deze zogeheten ablatiebehandeling vindt plaats met behulp van katheters die via de lies naar het hart worden geleid. Nieuwe ontwikkelingen maken het sinds kort mogelijk om deze behandelingen uit te voeren met behulp van een MRI-scanner, die normaal gesproken alleen voor de diagnostiek wordt gebruikt. Nu kan de patiënt daadwerkelijk worden behandeld in de scanner, waarmee de ingreep nauwkeuriger en stralingsvrij kan worden uitgevoerd.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.