default-header
HomeNieuwsStress (in de wachtkamer)

Stress (in de wachtkamer)

Columns

donderdag 12 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Beste lezers, ik heb begrepen dat uit een enquête is gebleken, dat wachtkamerstress een veel gehoord probleem is. Mij is gevraagd daar aandacht aan te besteden.

Zoals ik vaker geschreven heb, is stress de spanning die wij ervaren, vaak vanwege prikkels van buitenaf. De prikkels zelf veroorzaken echter niet de stress, maar onze gedachten over deze prikkels.

In een wachtkamer zijn er vaak veel gebeurtenissen waar we negatieve gedachten over kunnen hebben. Vaak zit je al niet op je gemak, ben je toch al gespannen over het gesprek met de arts en de eventuele uitslag die je krijgt. Vanuit die spanning kun je er vaak niet veel extra’s bij hebben. Je kunt je gaan ergeren omdat het wachten toch wel lang duurt of omdat andere mensen, die toch echt later binnen kwamen, eerder aan de buurt zijn dan jij. Je kunt je ook storen aan het gedrag van andere mensen in de wachtkamer, bijvoorbeeld omdat iemand te hard lacht of spelende kinderen teveel lawaai maken, of als een assistente onaardig lijkt

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.