default-header
HomeNieuwsRoken vermindert slagingskans niertransplantatie altijd

Roken vermindert slagingskans niertransplantatie altijd

zondag 16 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Volgens Amerikaanse wetenschappers lopen mensen die ooit gerookt hebben blijvend meer risico op afstoting als ze een niertransplantatie ondergaan.

In hun onderzoek maakten ze alleen geen onderscheid tussen patiënten die gestopt waren, en mensen die doorrookten toen ze getransplanteerd werden.

Onderzoekers uit Baltimore vonden dat het effect van roken op de resultaten van niertransplantaties nog niet goed onderzocht is. Zij hebben daarom een studie gedaan waarbij ze van alle 997 nierpatiënten die binnen een bepaalde periode in een academisch ziekenhuis een transplantatie met een nier van een levende donor ondergingen, tijdens de screening vastlegden of deze mensen ooit gerookt hadden. Daarna volgden ze de patiënten ten minste een jaar.

Een derde van de patiënten had ooit gerookt, de rest nooit. Een jaar na transplantatie hadden anderhalf keer zo veel niet-rokers als rokers hun nier nog, en de overlevingskansen voor de patiënt zelf verschilden zelfs nog iets meer. Ook liepen patiënten die ooit gerookt hadden een veel groter risico in het eerste jaar een episode van afstoting door te maken. Het risico op een afstoting in de eerste tien dagen na transplantatie was zelfs bijna twee keer zo groot. De gemiddelde nierfunctie van de rokers lag een jaar na transplantatie iets lager dan bij degenen die nooit gerookt hadden.

Roken lijkt dus een blijvende invloed uit te oefenen op het resultaat van een niertransplantatie.

De onderzoekers hebben alleen geen onderscheid gemaakt tussen mensen die nog steeds rookten, en mensen die gestopt waren op het moment dat ze getransplanteerd werden. Het zou dus kunnen, dat het risico op slechte resultaten onder blijvende rokers nog hoger ligt, maar dat mensen die lang geleden gestopt zijn, vergelijkbaar zijn met mensen die nooit gerookt hebben. Ook hebben de onderzoekers niet aangetekend hoeveel de patiënten rookten.

Bron: Niernieuws.nl


Geef een reactie