default-header
HomeNieuwsPers bestookt met crestor nieuws

Pers bestookt met crestor nieuws

dinsdag 9 december 2008, door Hartpatiënten Nederland

De producent van de cholesterolverlager rosuvastatine, AstraZeneca, heeft via het Algemeen Nederlands Persbureau een bericht de wereld ingestuurd waarvan de boodschap glashelder is: gezonde mensen met een verhoogde waarde C-reactieve proteïne (CRP) moeten de cholesterolverlager gaan slikken.

De producent van de cholesterolverlager rosuvastatine, AstraZeneca, heeft via het Algemeen Nederlands Persbureau een bericht de wereld ingestuurd waarvan de boodschap glashelder is: gezonde mensen met een verhoogde waarde C-reactieve proteïne (CRP) moeten de cholesterolverlager gaan slikken.

Aanleiding voor het persbericht was de voorpublicatie van de zogenoemde ‘Jupitertrial’ in The New Engeland Journal of Medicine (doi:10.1056/NEJM0a0807646).

 Daarin wordt geconcludeerd dat het gebruik van rosuvastatine ook bij mensen zonder verhoogd cholesterol en zonder ontsteking, maar met een verhoogde CRP-waarde de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Met andere woorden: ook mensen die niet tot de traditionele risicogroep behoren, doen er goed aan rosuvastatine te gebruiken. De studie werd gefinancierd door AstraZeneca.

CRP is een niet specifiek ontstekingseiwit dat wordt geproduceerd door de lever en afgegeven in de bloedbaan waar het complement activeert en reguleert. Bij een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het lichaam toe waardoor het een waardevol eiwit is voor het vaststellen van een ontsteking of om het effect van een behandeling op de ontsteking te volgen. Omdat hart- en vaatziekten vaak gepaard gaan met chronische ontstekingen wordt CRP ook wel gebruikt als voorspeller van het klinische beloop van patiënten met hart- en vaatziekten.

In een boos commentaar stelt De Telegraaf  (18 november 2008) dat in het persbericht een risicodaling van 50% wordt gesuggereerd, maar dat deze van geen betekenis is. Immers, gezonde mensen met een verhoogde CRP-waarde hebben een geringe kans om hart- en vaatziekten te krijgen en de helft van een geringe kans is volgens het dagblad nog steeds een geringe kans. Bovendien, zo schrijft huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel een dag later in hetzelfde dagblad, lopen gezonde personen door het slikken van cholesterolverlagers een verhoogd risico op diabetes type 2. Ook dat zou uit de ‘Jupitertrial’ blijken.

Op de Amerikaanse nieuwssite USNews.com wordt ook een hevige discussie gevoerd. Daar vraagt tandarts David Jones zich af of de patiënten uit de ‘Jupitertrial’ wel getest zijn op gingivitis (tandvleesontsteking). Het is bekend dat daarbij de CRP-waarde stijgt en zeker de helft van gezonde mensen heeft regelmatig een tandvleesontsteking. De arts Bernadine Healy merkt op dat gedurende de “Jupitertrial’ 612 nieuwe kankergevallen werden vastgesteld. Het zou goed mogelijk zijn dat bij inclusie al kankercellen in het lichaam circuleerden die voor verhoogde CRP-waarde hebben gezorgd. Bovendien, zo stelt een andere arts, weten wij sinds kort dat bij gezonde personen de concentratie CRP in het bloed genetisch is bepaald: van nature is deze bij de één hoger dan bij de ander.

De nieuwssite concludeert dat als artsen besluiten zich te baseren op de uitkomst van de CRP-test en gezonde personen levenslang cholesterolverlagers gaan voorschrijven, veel mensen medicijnen krijgen die zij niet nodig hebben – en dat terwijl wij onze studenten leren: ‘behandel de patiënt en niet de bloedtest’.

 

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde – 6 december 2008

Geschreven door onze Gastredactie.

Geef een reactie