default-header
HomeNieuwsMijn Hart: de Aortaklep

Mijn Hart: de Aortaklep

AandoeningBehandeling

woensdag 14 oktober 2020, door Hartpatiënten Nederland

Peyman Sardari Nia, cardiothoracaal chirurg
Mijn Hart: de Aortaklep

In een serie artikelen, onder de kop “Mijn Hart”, geef ik uitleg over de functie en de aandoeningen van de meest belangrijke anatomische structuren van het hart. In de vorige editie heb ik het uitgebreid over de mitraalklep gehad. Deze editie wil ik graag wijden aan de aortaklep.

Zoals eerder uitgelegd bestaat het hart in principe uit twee pompen in een serie in eenzelfde behuizing. De rechterpomp ontvangt het zuurstofarme bloed van het lichaam en pompt dit naar de longen. De linkerpomp ontvangt het zuurstofrijke bloed van de longen en pompt het bloed naar het lichaam. Elke pomp heeft een collectiekamer voor het bloed (de boezem oftewel het atrium) en een eigenlijke pomp (de kamer oftewel het ventrikel).

De kamers hebben een inlaat- en uitlaatklep. De uitlaatklep van de linkerkamer is de aortaklep. Het linkersysteem is veel sterker dan het rechtersysteem, doordat de linkerpomp het volledige lichaam moet voorzien van het bloed. Dit in tegenstelling tot de rechterpomp, die alleen de longen voorziet. Er is daardoor meer druk in het linkersysteem, met als gevolg dat de kleppen van het linkerhart sneller slijten.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.