default-header
HomeNieuwsIs dure geneeskunde altijd goede geneeskunde?

Is dure geneeskunde altijd goede geneeskunde?

zaterdag 27 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

dood moet niet tot elke prijs worden uitgesteld
Dertien cardiologen van het Middelheimziekenhuis in Antwerpen hebben 640.000 euro betaald om het leven te redden van een dertigtal hartpatiënten.

DIRK DEVROEY spreekt niet van een heldendaad. Een groep Antwerpse hartchirurgen haalde de pers omdat ze beweerden dat ze 32 mensenlevens gered zouden hebben door een aortaklepvervanging langs de lies uit te voeren en niet via de gebruikelijke openhartoperatie. De Antwerpse hartchirurgen stellen de Belgische ziekteverzekering in gebreke omdat de betreffende aortaklep niet zou terugbetaald worden. De hartchirurgen betaalden zelf voor de klep, die niet minder dan 20.000 euro per stuk kost. Deze daad van naastenliefde moet ons allen doen nadenken.

De patiënten die in aanmerking komen voor een dergelijke ingreep zijn in principe ouderen met een korte levensduurverwachting. Hun toestand is dermate fragiel dat zij de gebruikelijke openhartoperatie niet meer aankunnen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste van deze patiënten een aantal bijkomende aandoeningen hebben, zoals een slechte toestand van het geheel van het vaatstelsel, chronisch longlijden en/of nier- of leverinsufficiëntie.

Lees verder op Standaard.be


Geef een reactie