default-header
HomeNieuwsHo’oponopono

Ho’oponopono

Columns

vrijdag 12 augustus 2016, door Hartpatiënten Nederland

In mijn vorige column heb ik deze term al genoemd en heel summier uitgelegd. Ho’oponopono betekent, in het Hawaiiaans, ‘Doe goed goed’, vrij vertaald: Doe goed, kwets niemand.

In het verleden werd Ho’oponopono als methode gebruikt om binnen groepen, zoals families of gemeenschappen, conflicten op te lossen. Tegenwoordig is deze methode heel populair om onenigheid in jezelf op te lossen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor persoonlijke groei. De grote naam die bij deze laatste toepassing van Ho’oponopono hoort is die van dr. Ihaleakala Hew Len uit Hawaii.

Uitgangspunt bij Ho’oponopono is, dat we zelf 100% verantwoordelijk zijn voor de ervaringen die we hebben. Dat wil niet zeggen dat wat we meemaken onze eigen schuld is. In het overgrote deel van de gevallen kunnen we er niets aan doen, omdat we gestuurd worden door onbewuste informatie waarmee ons onderbewustzijn ons bewustzijn bombardeert, waardoor ons bewustzijn geen informatie ontvangt van ons hoger bewustzijn. Ons onderbewuste, ook wel ons innerlijk kind genoemd, heeft in de loop der jaren ontelbare herinneringen verzameld.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.