default-header
HomeNieuwsHet MergellandEi

Het MergellandEi

LeefstijlVoeding

donderdag 25 augustus 2022, door Hartpatiënten Nederland

Al een jaar of achttien runnen Vera Lardinois en haar man een boerderij in het Zuid-Limburgse dorpje Eckelrade. Een boerenbedrijf dat wijd en zijd bekendheid geniet vanwege het zogenoemde ‘MergellandEi’. Een gemengd grondgebonden bedrijf dat de mest van de 17.000 kippen hergebruikt op de akkers.

Voor ze met haar man het boerenbedrijf begon, werkte Vera voor een levensmiddelen laboratorium dat onderzoek deed op het gebied van bacteriën en chemische stoffen. “Later ben ik boer geworden”, vertelt ze. “Ik wilde wat maken met een gezonde passie voor eten dat goed is voor de mensen.” Niet altijd even plezierig, plaatst ze een kanttekening. “De overheid heeft een dikke vinger in de pap, haalt de passie er soms uit.” Ze wijst op al dat “stikstofgedoe” van het kabinet. “We horen van de overheid steeds dat we niet goed bezig zijn”, aldus Vera. “En dus stond ook ik op het Malieveld”, voegt ze daaraan toe.

Niet voor watjes

Werken op de boerderij is niet voor watjes weggelegd. Zeker niet voor een jonge moeder als Vera. “Ik moest zelf elke dag de kippen doen, en dat met drie kleine kinderen. Mijn man had een vaste baan buitenshuis. Hij zei tegen mij: we moeten vergroten, anders smeren we geen goede boterham. Waarop ik zei: als je dat wilt, trouw je maar met een andere vrouw. Ik ben met een belevingscoördinator gaan praten. Die wees mij erop, dat je moet vertellen wat je doet en dat gieten in een merk. We zijn en waren niet uniek maar we gebruiken geen antibiotica, geen chemische reiniging. Wij gingen voor een eigen merk en uit de anonimiteit. Iedere boer maakt voeding.”

Een ei per dag

“We hebben aan ons product een naam gegeven, het MergellandEi. We hebben 17.000 kippen, en elke kip legt om de 25 of 26 uur een ei, zeg maar bijna een ei per dag. Normaal lopen onze kippen vrij rond, maar door de vogelgriep is er een ophokplicht en lopen ze door de stal en overdekte uitloop.”

“Een deel van de eieren verkopen we via een automaat aan de inwoners hier vlakbij. Niet iedereen kan of wil bij de boer rechtstreeks kopen dus een groot gedeelte gaat naar de handel. Uiteindelijk gaan de meeste eieren anoniem naar de supermarkt.”

Kakelvers

Het voordeel van een ei uit de automaat bij de boerderij is dat deze eieren kakelvers zijn. Je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Lokaal voor Lokaal. In de supermarkt zijn ze uiteraard minder vers.

“We zijn niet zo groot als een gemiddelde pluimveehouderij”, legt Vera uit. Een doorsnee pluimveebedrijf telt zo’n 50.000 kippen, wij hebben er 17.000. Maar omdat we een gemengd bedrijf zijn hebben we meerdere inkomstenbronnen, daarbij kunnen we de mest op de akkers kwijt. We oogsten tarwe, mais, suikerbieten, spelt en bonen, een beetje afhankelijk van het jaar. Het is ideaal als je alles zelf zou kunnen telen, maar dan moet je wel genoeg opslag hebben.”

We leven te luxe

Vera vindt dat mensen meer seizoensgebonden moeten eten. “We leven te luxe”, legt ze uit. “Je kunt geen aardbeien in de winter eten. Als je dat wel doet heeft elke aardbei een grote CO2-afdruk, want die moeten van ver komen en dat is belastend voor het milieu. Ook is de vraag: moeten we wel zoveel vlees eten? Natuurlijk, vlees bevat eiwitten. Maar moet dat in de huidige hoeveelheden? Nee toch!”

Eet gezond

“En vlees in verpakking, dat vind ik geen vlees. Haal het bij de slager of de boer. En eet het hele dier, niet alleen biefstuk of gehakt.” Waardeer wat je eet, zegt ze. Anderzijds vindt ze veel pleidooien om gezond te eten ook wel erg dubbel. “Het advies van het Voedingscentrum is niet elke dag een eitje eten, maar er staat niet in dat je bijvoorbeeld ook geen koekje mag eten of chips. Dat is een sowieso geen voeding en daar gaat het fout bij de mensen. Bij de sport wordt reclame gemaakt voor Red Bull, Cola en meer van dat soort ongezonde dranken. Mensen snappen niet meer wat ze zouden moeten eten en de levensmiddelensector ontspringt de dans met haar fruitrepen. Dat klopt toch niet!”

Een ei is goed voor je lijf

“Het ei hoort bij een gezonde voeding”, zegt Vera. “Een ei is goed voor je lijf. De eidooier bevat veel mineralen en vitaminen, die gezond zijn voor je hart.” Als zij zou mogen adviseren, zou iedereen elke dag een gekookt eitje moeten eten.

Tekst: Henri Haenen
Beeld: HPNL