default-header
HomeNieuwsHet eten van druiven vermindert risico op hart- en vaatziekten en diabetes

Het eten van druiven vermindert risico op hart- en vaatziekten en diabetes

donderdag 6 mei 2010, door Hartpatiënten Nederland

Uit onderzoek is gebleken dat het fruit de bloeddruk kan verlagen, de hartfunctie kan verbeteren en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan verminderen.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers komt dit door de fytochemicaliën die druiven bevatten, dit zijn van nature antioxidanten. Uit tests op dieren bleek dat een met druiven verrijkt eetpatroon de risicofactoren voor het Metabool-syndroom indamt, een aandoening die vaak een voorloper is van diabetes type 2.

De voeding van een groep laboratoriumratten (dat verder vol zat met allerlei vetten en suikers) werd gemengd met groene, rode en zwarte druiven, terwijl een andere testgroep gewoon gevoed werd met een soortgelijk dieet vol vetten en suikers. Na drie maanden bleek dat de ratten die het met druiven verrijkte dieet kregen een lagere bloeddruk, betere hartfunctie en verminderde indicatoren voor hart- en bloedziekten hadden dan de ratten die geen druivenpoeder kregen. De eerste groep ratten had ook een verbeterde glucose-tolerantie.  

Hartchirurg Dr. Steven Bolling said: “De mogelijke reden voor de vermindering van het Metabool-syndroom is dat de gezondheidsbeschermende fytochemicaliën actief waren in de bescherming van de hartcellen tegen de schadelijke gevolgen van het syndroom. “Hoewel er geen specifieke directe relatie tussen dit onderzoek en wat mensen moeten doen bestaat, is het zeer interessant om te zien dat ook mensen kunnen profiteren van een dieet met meer fytochemische-rijke vruchten, zoals druiven.” De chirurg voegt hier wel aan toe dat iemand die zijn of haar bloeddruk wil verminderen en diabetes wil voorkomen het beste ook zijn voedings- en leefpatroon aan kan passen. Het is immers al wel bewezen dat het eten van minder verzadigd vet en meer beweging werkt.

De bevindingen zijn gepubliceerd op de vergadering voor Experimental Biology in Californië.

Bron: Agf.nl


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Diny 30 maart 2023

    Ik heb diabetes 2 en hartfalen en de diabetes verpleegkundige zei dat ik geen druiven mocht pfff heb heel wat gemist