default-header
HomeNieuwsHelp, er mag alleen handbagage mee!

Help, er mag alleen handbagage mee!

Vakantie

donderdag 12 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

10 tips om ruimte en gewicht te besparen op vakantie

Nu steeds meer vliegmaatschappijen extra geld rekenen voor het meenemen van ruimbagage, wordt het nog meer een uitdaging om zo licht mogelijk te reizen. Met deze handige tips maakt u maximaal gebruik van de ruimte in de koffer.

  1. Niet vouwen, maar rollen!

Hoe logisch het ook lijkt om netjes gevouwen om T-shirts en broeken op platte stapeltjes in de koffer te leggen, is dit niet de slimste methode. Ervaren reizigers rollen hun kleding op om ruimte te besparen. Deze methode komt uit het leger, aangezien militairen meestal niet de luxe hebben om een grote koffer mee te nemen op een maandenlange uitzending. Om toch zo veel mogelijk mee te kunnen nemen, rollen zij hun kledingstukken op. Bijkomend voordeel is dat kleding op die manier ook minder snel kreukt.

  1. Laat de lucht thuis

Voor een paar euro koopt u bij bijvoorbeeld Hema, Ikea of reiswinkels een vacuümzak. Stop hier alle kleding in en u bespaart heel veel ruimte in de koffer. Met de stofzuiger zuigt u heel eenvoudig de lucht uit de zak, maar er zijn ook exemplaren waar u met de hand de lucht uit kunt persen. Extra handig voor op reis, want op de terugweg is er meestal geen stofzuiger bij de hand…

  1. Gebruik alle hoekjes en gaatjes

Stop sokken en ondergoed niet allemaal bij elkaar, maar prop ze in schoenen of in de hoekjes van de koffer. Ook shirtjes van dun, elastisch (niet kreukgevoelig) materiaal zijn ideaal om loze ruimte mee op te vullen. En, waarschijnlijk onnodig om te zeggen: draag de zwaarste kleding, zoals bergschoenen of gympen, spijkerbroek en jas, in het vliegtuig.

  1. Het geheim van 2-in-1

Met name vrouwen slepen op vakantie vaak kilo’s aan toiletspullen met zich mee. Zonde! Koop mini-verpakkingen van uw favoriete producten of gebruik plastic reisflesjes- en potjes. Ook 2-in-1 producten zijn ideaal, zoals shampoo & conditioner ineen, douchegel mét bodylotion, een geparfumeerde deodorant of een scheermesje met scheergelkussentjes aan de zijkant. Voor een lange reis is shampoo in blokvorm handig: licht van gewicht en zuinig in gebruik. De oogcrème waar u maar een heel klein beetje van gebruikt? Die smeert u in een lenzendoosje. En in plaats van een zware fles parfum, neemt u gewoon een testflaconnetje mee.

  1. Dump de toilettas

Toilettassen zijn vaak zware, logge dingen die veel onnodige ruimte innemen. En aangezien u in het vliegtuig toch al de vloeistoffen apart moet stoppen, is hij ook nog eens vaak halfleeg. Stop liever alles wat u nodig heeft in ziplockzakjes (ook handig tegen lekkende shampooflessen) en verdeel deze praktisch over de koffer. Als u echt niet zonder toilettas kunt, neem hem dan leeg en opgevouwen mee. Dan kunt u hem op de plaats van bestemming vullen.

  1. Sharing is caring

Het is zonde om dingen dubbel mee te nemen, dus stem met uw (reis)partner af wie wat meeneemt. Items die vaak onnodig twee keer worden ingepakt zijn tandpasta, zonnebrandcrème, muggenspray, opladers en boeken! Kies bijvoorbeeld boeken die u allebei leuk vindt en wissel af. Ook Dwarsliggers (romans in compact formaat met lichtgewicht papier) schelen kilo’s in de koffer en kunnen onderweg ook makkelijk in een handtas of broekzak mee.

7.Niet álles hoeft mee

Informeer van tevoren wat er allemaal al in de accommodatie aanwezig is (vaak staat dit ook op de website). Zonde om een zware, ruimte slurpende badhanddoek of föhn mee te nemen, als die ook gewoon door het hotel worden verstrekt. Hetzelfde geldt voor toiletspullen: in vrijwel ieder hotel zijn de basics als shampoo, douchegel en bodylotion aanwezig. Toch twijfels over de badhanddoek? U kunt ook een veel lichtere hamamdoek of sarong meenemen om op te liggen.

  1. Multi-functionele pillendoos

De pillendoosjes met losse vakjes voor elke dag van de week, gebruikt u misschien al voor uw medicijnen, maar ze komen ook handig van pas voor sieraden. Oorbellen, ringen en kettinkjes stopt u gewoon in de verschillende vakjes, waardoor ze niet in de war raken en ook minder ruimte innemen dan in een etuitje.

  1. Vouw de borden op!

Gaat u kamperen? Veel onmisbare items zijn in reiswinkels tegenwoordig in een opbouwbare versie te koop. Denk bijvoorbeeld aan de bekers, borden en pannen van Sea to Summit. Deze zijn gemaakt van siliconen, waardoor ze bijna niets wegen en veel minder ruimte innemen. Ook handig: de spork (vork en lepel ineen), de koekenpan met inklapbaar handvat en de opvouwbare afwasteil.

  1. Kill your darlings

Alles gepakt wat u écht nodig denkt te hebben? Leg alle twijfelgevallen op de weegschaal en denk dan nog eens goed na wat er eventueel nog weg zou kunnen. Wat neemt u bijvoorbeeld ieder jaar mee, maar blijft toch altijd weer in de koffer – bijvoorbeeld omdat dat ene jurkje toch niet lekker zit, of omdat u op vakantie liever op slippers dan gympen loopt? Ook handig: giet wat vloeibaar wasmiddel in een ziplockzakje en draai tussendoor even een handwasje.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie