default-header
HomeNieuwsGoed tandenpoetsen doe je óók voor je hart

Goed tandenpoetsen doe je óók voor je hart

AandoeningBehandeling

dinsdag 14 maart 2023, door Hartpatiënten Nederland

Dat slechte voeding, overgewicht, gebrek aan beweging, stress en roken de kans op hart- en vaataandoeningen vergroten, weten we allemaal. Dat slecht tandenpoetsen ook in het rijtje thuishoort, is minder bekend. Tandarts Denise Machado en preventie-assistente Lorelle Bills, beide werkzaam bij  Mondzorg Maastricht, onderdeel van Colosseum Dental, vertellen wat ze in de tandartspraktijk met deze kennis doen. 

Tandenpoetsen. Iedereen maakt zich er wel eens met een Jantje-van-Leiden vanaf. Gehaast, moe, onoplettend. Onderzoeken van een paar jaar geleden geven alleen wel aanleiding om de poetsrituelen altijd in hoge staat van alertheid te doen. Mensen die hun mond slecht verzorgen (maar één keer per dag poetsen bijvoorbeeld) blijken namelijk 30-40% meer kans op een hartaanval te hebben. In het geval van ontstoken tandvlees neemt de kans op hart- of vaataandoeningen met 20% toe. Bij personen onder de 65 jaar die chronisch last hebben van tandsteen en tandvleesontstekingen is de kans op hart- en vaatziekten zelfs 44%. Personen met een gezond gebit hebben minder last van hartaandoeningen. Hoe kan dit?

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.