default-header
HomeNieuwsEen toevallige ontdekking

Een toevallige ontdekking

AandoeningBehandelingMisstanden

maandag 12 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Hoewel operaties het doel hebben je beter te maken, kunnen ze je tegelijkertijd zieker later voelen. Dat ondervond Wieke Hagen (43) aan den lijve. Een dag voor zijn hartoperatie fietste hij nog 100 kilometer. Een dag later kon hij niet meer rechtop zitten.

 “Het is stom toeval dat mijn aangeboren hartafwijking ontdekt is”, vertelt Wieke. De fanatieke sporter fietste regelmatig tientallen kilometers en had nooit last van zijn hart. Maar toen hij in 2010 een hematoloog bezocht voor iets heel anders, zat hij voor hij het wist bij een cardioloog. “De hematoloog checkte ‘voor de zekerheid’ mijn hart en zo werd een lichte ruis ontdekt”, legt Wieke uit. De cardioloog ontdekte op haar beurt een tweeslippige aortaklep. Ongeveer 1 op de 100 mensen wordt - net als Wieke - met twee klepslippen geboren, in plaats van met drie. Wiekes aortaklep lekte licht, waardoor er teveel bloed terug zijn lichaam in stroomde en zijn hart harder moest werken. “In eerste instantie was er weinig aan de hand. Ze verwachtten dat ik pas over dertig à veertig jaar geopereerd moest worden. Prima, dacht ik, daar ga ik me wel weer zorgen over maken als ik zestig ben.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.